Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan evită să răspundă dacă ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, va pleca din Guvern în urma declaraţiilor sale cu privire faptul că Ucraina ar trebui să poarte negocieri pentru încheierea războiului. ”Nu ştiu care a fost discuţia domniei sale cu preşedintele României şi cu premierul, eu sunt un biet europarlamentar care se bate astăzi pentru Schengen”, afirmă Bogdan.
”Nu ştiu dacă pleacă sau nu profesorul Dîncu. Eu am fost plecat să analizăm rezoluţia Schengen. Întrebaţi-l pe domnul Dîncu, pe premierul României, e şi un ministru propus de PSD. (…) Nu am urmărit cazul Dîncu să văd dacă ceea ce Vasile Dîncu a făcut trebuie să ducă la astfel de măsuri. Nu ştiu care e susţinerea dânsului în partid, nu ştiu care a fost discuţia domniei sale cu preşedintele României şi cu premierul, eu sunt un biet europarlamentar care se bate astăzi pentru rezoluţia Schengen şi pentru Schengen”, a afirmat eurodeputatul liberal, vineri seară, la Realitatea Plus.
PENSII 2023. Rareş Bogdan, despre scenariul majorării pensiilor în etape: Chiar mă deranjează dacă va veni aşa. Nu vreau să aflu de la televizor
El a adăugat că ”domnul Dîncu este ditamai ministru al Apărării, întrebaţi-l pe domnul Ciucă ce face cu dânsul”. Ministrul Vasile Dîncu a provocat reacţii dure pe scena politică după ce a afirmat că negocierile reprezintă singura şansă pentru încheierea războiului din Ucraina.
”Războiul va mai continua şi singura şansă pe care ar putea să o aibă Ucraina şi mai ales sfârşitul războiului, singura şansă a păcii poate să fie negocierea, negocierea cu Rusia. Sigur, e vorba de o negociere complexă, în care, aşa cum au lansat în acest moment ucrainenii, un document politic pentru toate ţările europene şi pentru NATO, un document care încearcă să dea garanţii de securitate pentru Ucraina pentru viitor. Este vorba până la modul negociere internaţională. Ţările lumii, NATO, Statele Unite să negocieze pentru Ucraina garanţii de securitate şi o pace cu Rusia sigură. Singură Ucraina nu va putea să negocieze cu Rusia, pentru că clasa politică din Ucraina, în momentul acesta nu poate să îşi permită să-şi asume, ar fi o sinucidere curată în politică să îşi asume pierderea de teritorii, o pierdere injustă până la urmă, de teritorii, ar fi o înfrângere prea mare pentru politică”, a declarat Vasile Dîncu, sâmbăta trecută, la Prima Tv.
Românii primesc facturi uriaşe la energie. Ce se întâmplă dacă furnizorul uită să trimită factura
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, întrebat cum vede declaraţiile lui Vasile Dîncu potrivit cărora singura şansă a păcii ar fi o negociere cu Rusia, că toată lumea trebuie să accepte faptul că ucrainenii sunt cei care plătesc preţul sângelui în acest război şi numai Ucraina poate decide ce, cum şi când negociază. „Această poziţie este poziţia noastră oficială, e poziţia oficială a UE şi probabil unii demnitari de la noi trebuie să citească mai frecvent revista presei ca să afle aceste poziţii”, a adăugat şeful statului.
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat, joi la Mioveni, întrebat dacă ia în calcul o remaniere a ministrului Apărării, în urma declaraţiilor acestuia privind negocierile de pace în Ucraina, că îl aşteaptă pe ministrul Dîncu să revină în ţară de la ministeriala NATO.
„Trebuie să avem o discuţie cât se poate de deschisă faţă de opinia dumnealui, care nu este a Guvernului şi va trebui să tranşeze foarte clar acest aspect”, a arătat premierul.
USR l-a chemat luni, în Parlament, pe ministrul Apărării, pentru a explica ultimele declaraţii cu privire la războiul din Ucraina, însă reprezentanţii partidului aşteaptă ca până atunci premierul Ciucă să îl demită pe Vasile Dîncu.
Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a afirmat, referitor la faptul că premierul Nicolae Ciucă îl aşteaptă să revină în ţară pentru a discuta, că vor fi discuţii ”lămuritoare”. ”Nu înţeleg deloc de ce această montură s-a făcut la Bucureşti şi a fost pusă în această cheie încât preşedintele, premierul au răspuns. Sigur că vom avea discuţii. Cu siguranţă că o să discutăm lămuritor asupra acestei teme, dar cred că este o idee care mi se pare normală, este o idee pe care o auzi în fiecare zi dacă citeşti revista presei, ca să spun aşa”, susţine el