Rareș Bogdan, dezvăluiri din culisele negocierilor pentru aderarea României la Schengen: ”OMV nu a mișcat un deget pentru România. OMV doar ia, nu dă”

Joi, premierul Marcel Ciolacu a anunțat oficial acordul pentru aderarea României la spațiul Schengen, pe cale maritimă și aeriană, începând cu luna martie 2024, iar Rareș Bogdan a făcut dezvăluiri din culisele negocierilor.
Mircea Filipescu
28 dec. 2023, 23:45
Rareș Bogdan, dezvăluiri din culisele negocierilor pentru aderarea României la Schengen: ”OMV nu a mișcat un deget pentru România. OMV doar ia, nu dă”

Rareș Bogdan a dezvăluit felul în care Austria a încercat din răsputeri să pună bețe în roate aderării României la spațiul Schengen și a adăugat că inclusiv companii austriece prezente în țara noastră au ajutat guvernul în negocieri, dar nu OMV.

„Trebuie sa ne gandim in ce situatie eram in urma cu un an si in ce situatie suntem acum. Daca ne uitam pe situatia asta in care se intra etapizat, cu un singur vot in JAI, toata lumea s-a uitat la faptul ca declaratiile Austriei au venit doar pentru zona aeriana initial, apoi dupa negocierile din Slovenia a venit si zona de naval. Toata lumea astepta cand vine terestrul.

Sigur ca din interior vom negocia mult mai usor si subiectul atat de fierbinte pentru noi din cauza mizei economice uriase, cel terestru si cel feroviar. Dar, fata de ceea ce s-a intamplat in urma cu un an situatia este schimbata. Presiunile Austriei au fost uriase si raman uriase, in momentul asta este singura tara care pastreaza aceasta usoara distanta. Si-a flexibilizat pozitia, nu putem spune ca a acceptat total, dar si-a flexibilizat pozitia si acum se negociaza un acord juridic care sa fie introdus in viitorul JAI pentru a avea o decizie”, a spus Rareș Bogdan, la Realitatea.

Europarlamentarul român a dat exemplul altor țări în eforul lor de a accede la spațiul Schengen.

„Din punctul meu de vedere, avand in vedere ca alte sapte state au intrat diferentiat in spatiul Schengen. De obicei culmea este ca intrarea pe aerian se facea ulterior, avem cel putin trei state in care intrarea pe aerian s-a facut ulterior intrarii pe terestru cum ar fi Grecia, Cehia. De asemenea ganditi-va ca in Grecia s-a semnat conventia în 92 și abia in 2000 Grecia a inceput sa elimine treptat controalele de la frontiera.

Citește și: EXCLUSIV Victor Ponta, achitat definitiv de ÎCCJ: ”Mie nu mi se inventa dosarul ăsta, dacă nu ajungeam premier. La fel se încearcă acum cu Ciolacu, cu certificatul de revoluționar”

De asemenea, in cazul Greciei, care e membra Schengen dar nu e membra a Uniunii Europene, in decembrie 2008 s-au eliminat controalele la frontierele terestre, si abia in septembrie 2009 s-au eliminat controalele la frontierele aeriene.

La fel Malta si Slovenia, deci situatia asta nu este unica pentru Romania, nu trebuie ca romanii sa se simta cetateni de rangul doi pentru ca nu avem de ce. Suntem cetateni de rangul I si asa trebuie sa fim tratati, iar faptul ca dupa cinci luni de negociere, grele, credeti-ma, in momentuol asta nu putem vorbi despre cat de complicata a fost aceasta negociere cu Austria și cate institurii ale statului roman, in frunte cu Administratia Prezidentiala, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, reprezentanta diplomatica a României la Bruxelles, n-a fost simplu deloc”, a mai spus Rareș Bogdan.

„Pentru omul de afaceri e important in mod direct. Dar e important si pentru dumneavoastra, si pentru mine, pentru ca Romania pierde 1,5% din PIB din cauza ca nu avem integral cele cinci granite in spatiul Schengen. Nu doar pentru profitul direct al companiilor, dar si pentru ce iunseramna profitul direct al Romaniei.

Sigur ca se negociaza, nu vreau sa inaintez o data, pot sa va spun ca, odata intrat, negocierile vor fi mai usoare, chiar daca Austria este o tara cu care in aceste cinci luni de zile s-a negociat extrem de greu si fiecare conditionalitate a fost negociata la sange de catre reprezentantii statului roman cu multe nopti, multe zile, si cu multe presiuni din foarte multe directii, despre care poate la un moment dat mi-ar face placere sa vorbesc.

Va spun insa ca au fost inclusiv companii prezente in Romania care ne-au ajutat in demersul nostru pe partea de diplomatie economica. Vreau sa va spun un singur lucru: Ca aceste companii care ne-au sprijinit, niciuna dintre aceste companii care ne-au sprijinit, ca știu preocuparea Realității, nu a fost niciuna OMV-ul. OMV nu a mișcat un deget pentru Romania. OMV doar ia, nu da”, a adăugat Rareș Bogdan.

Citește și: EXCLUSIV Marcel Ciolacu, sigur de aderarea completă a României la Schengen în 2024: ”Din acest moment, având un acord politic, întregul demers e ireversibil”

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Orașele din România unde prețurile apartamentelor s-au scumpit cel mai mult. Care este situația în Capitală
Capital.ro
Nu te vom uita! România a pierdut o stea. A fost cea mai adorată actriță
Playtech.ro
Fiica lui Yosif Mohaci, apariție de SENZAȚIE! Nicole arată ca o păpușă, i-a cucerit pe toți
DailyBusiness
Noi locuri de muncă pentru români! Sunt 100 de posturi disponibile!
Adevarul
România, primele reacții după eșecul cu Olanda: Hagi și Burcă au explicat ce s-a întâmplat
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Pensionarii, în depresie. Bani mai puțini după recalculare
Impact.ro
ȘOC! Alexandra Stan, DEZBRĂCATĂ pe net! Chiloții minusculi au lăsat la vedere TOT. Ce posterior apetisant are
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:
Cancan.ro
Note LIVE Evaluarea Națională 2024 | Află rezultatele publicate pe EDU.RO
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Edward Iordănescu se desparte de echipa națională a României după un parcurs istoric la EURO 2024? „Familia mea are nevoie mai mare de mine”
Capital.ro
Legea este în vigoare în toată România. Se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cine transmite la TV România – Olanda. Aici vezi azi, de la 19:00, meciul din optimile EURO 2024
stirilekanald.ro
La ce oră se afișează azi rezultatele la Evaluare Națională 2024? Iată cum verific online notele
substantial.ro
Trei oameni au murit și cinci au fost răniți într-un accident în Giurgiu
MediaFlux
ANAF a intrat pe FIR! NU se DAU AMENZI până la 1 IANUARIE
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?