Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, consideră că este nevoie de eliminarea pensiilor speciale deoarece toate pensiile trebuie plătite „pe contributivitate”. Liberalul i-a luat apărarea ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, spunând că nu a avut de ales în momentul în care a decis majorarea pensiilor şi salariilor magistraţilor.
„Nu putem continua cu pensii speciale. Pensiile trebuie plătite toate pe contributivitate. E un deziderat pe care trebuie să-l rezolvăm.
Cătălin (n.r. – Predoiu, ministrul Justiției), săracul, s-a trezit cu un bolovan în brațe, generat de nenumărate sentințe judecătorești, pe care nu le poți ignora, nici nu le poți eluda, nici nu le poți minimiza”, a afirmat Rareş Bogdan, conform Bugetul.
Eliminarea pensiilor speciale a fost unul dintre subiectele intens abordate în campania electorală, dar şi în prezent de Florin Cîţu. Preşedintele PNL a declarat miercuri că în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României este specificat faptul că „toate pensiile vor fi pe contributivitate” şi a subliniat că „principiul general este să desființăm toate pensiile speciale”.
Referitor la creşterea pensiilor şi salariilor magistraţilor, Ministerul Justiției s-a apărat, subliniind că această creștere nu se poate face prin ordin ministerial. De asemenea, reprezentanţii instituţiei au explicat că salariile și pensiile sunt adoptate prin legi adoptate succesiv, legi care sunt necorelate și au dat naștere la numeroase litigii.
„Ministerul Justiţiei nu a majorat şi nu poate majora prin ordin ministerial salariile şi pensiile. Salariile şi pensiile în plată sunt stabilite prin legi adoptate succesiv în ultimii 10 ani. Din păcate, aceste legi sunt necorelate şi au dat naştere la numeroase litigii între salariaţi din multe familii ocupaţionale şi Guvern, inclusiv în domeniul Justiţiei.
Consecinţa acestor necorelări a fost apariţia a sute de decizii definitive pronunţate instanţe, inclusiv ICCJ, care au impus cu obligativitatea interpretării definitive aplicarea unui coeficient salarial în întreaga familie ocupaţională Justiţie.
Ministerul Justiţiei nu poate ignora aplicarea unei hotarâri judecătoreşti definitive care i se adresează obligatoriu. Neaplicarea cu bună ştiinţă a unei astfel de hotărâri ar fi pedepsită de lege. Aceste hotărâri definitive, făcând aplicarea legilor în vigoare, au impus emiterea ordinului ministerial care nu face altceva decât să prescrie ordonatorilor secundari şi terţiari aplicarea legilor aşa cum au fost ele interpretate prin hotărâri definitive, inclusiv ale ICCJ şi ale CCR.
La rândul lor, instanţele nu au majorat salariile prin decizii, ci au făcut o corectă aplicare a reglementărilor în ansamblu. De aceea, dacă există o problemă, ea rezidă în necorelările legislative”, a transmis, într-un comunicat de presă, Ministerul Justiției.