Europarlamentarul Rareş Bogdan crede că, în 8 decembrie, trebuie să existe un vot în JAI şi îndeamnă toate forţele politice române, dar şi mediul de afaceri, să exercite presiune astfel încât un eventual vot să ne fie favorabil.
”În momentul acesta, Parlamentul de la Haga este în totală opoziţie cu Parlamentul European, unde 86 la sută din totalul membrilor Parlamentului European au hotărât că România e pregătită, cu cea mai mare majoritate a unei rezoluţii adoptată vreodată în Parlamentul European, pentru România, în 15 ani”, a afirmat Rareş Bogdan, joi seară, la Digi 24.
Potrivit acestuia, întreaga diplomaţie română trebuie să ceară preşedinţiei cehe a Consiliului European ca, în 8 decembrie, să aibă loc un vot în JAI cu privire la România şi Bulgaria, ”pentru a şti, după acest vot, cum vom reacţiona în relaţia cu Olanda”.
”Trebuie să convingem diplomaţie, după diplomaţie, să le explicăm în picioare, cu calm, cu argumentele la noi, că momentul pentru România este unul extrem de important şi nu acceptăm ca de data asta accesul României în Schengen să fie refuzat pentru că, în caz contrar, România îşi rezervă dreptul să acţioneze complet diferit de cum a acţionat până acum”, a mai afirmat eurodeputatul.
Potrivit acestuia, pe teritoriul României funcţionează 22.000 de firme olandeze.
”Aşa că invit inclusiv mediul de afaceri românesc, partener cu aceste 22.000 de firme, să ne ajute în această presiune. Nu vreau să cred că astăzi România va abandona lupta”, a mai afirmat Rareş Bogdan, potrivit News.ro.
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, întrebat dacă ar trebui să fim îngrijoraţi că parlamentul olandez a votat o rezoluţie împotriva aderării României şi Bulgariei la Schengen, că „nu ne îngrijorează deloc” acest lucru, deoarece ţara noastră „a făcut tot ce era necesar pentru a îndeplini toate cerinţele tehnice pentru a accede în Spaţiul Schengen”.
„Acum am trecut în revistă repede acea decizie. Nu ne îngrijorează deloc, pentru că ţara noastră a făcut tot ce era necesar pentru a îndeplini toate cerinţele tehnice pentru a accede în Spaţiul Schengen, lucru dovedit şi prin rezultatele verificărilor făcută de Comisia internaţională care a verificat tot ceea ce era de verificat”, a afirmat Nicolae Ciucă, întrebat joi, după vizitarea Fabricii Softronic din Craiova, cum vede faptul că Parlamentul olandez a adoptat o rezoluţie potrivit căreia Olanda nu ar trebui să voteze încă pentru aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.
Premierul a mai spus că România şi-a arătat disponibilitatea în relaţia diplomatică şi bilaterală cu Olanda de a colabora, astfel încât politicienii olandezi să vadă faptul că ţara noastră e pregătită să intre în Schengen.
„Noi ne-am dovedit disponibilitatea, inclusiv în relaţia cu Olanda, să acceptăm o colaborare bilaterala pentru ca dumnealor să verifice şi să vadă că suntem pregătiţi pentru a accede la Schengen. Sigur că mai sunt şi lucruri legate de respectarea aspectelor legate de statul de drept, corupţie, crimă organizată. Pe statul de drept am făcut tot ce ne stă în putere în Guvern să avem un pachet de legi ale Justiţiei care să fie în deplină aliniere cu Justiţia din UE şi să modernizeze justiţia din România, iar pe partea de crimă organizată avem instituţiile statului care sunt foarte bine consolidate şi îşi fac datoria la fel de bine ca şi până acum”, a completat Ciucă.
Parlamentul olandez a votat, joi, o rezoluţie împotriva aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. În document se face referire la „corupţia persistentă” şi „problemele persistente legate de crima organizată”. Parlamentarii solicită Guvernului investigaţii suplimentare privind supravegherea frontierelor de către România şi Bulgaria.