Rareş Bogdan, sceptic cu privire la paşaportul de vaccinare. Liberalul atrage atenţia că termenul de paşaport este complicat şi restrictiv.
„E complicat și restrictiv să spui pașaport. În cadrul grupului premierul grec e principatul promotor. Asta și pentru că au un PIB foarte mare provenit din turism. Și alți premieri susțin acest certificat. Mă tem însă să nu fie o restricție suplimentară. Deja sunt restricții în privința unor țări. Dar un carnet de vaccinare poate să existe.
Să sperăm că o parte dintre români vor înțelege să se îndrepte către centrele de vaccinare. Dar trebuie să fim extrem de atenți.
Libertatea este scumpă și a fost greu de câștigat!
Nu trebuie noi să formăm opreliști suplimentare. Cu cât avem mai puține restricții este cu atât mai bine pentru cetățeanul european.
Depinde cu ce comparăm campania de la noi. Cu Israelul? Sigur că numărul e mai mic. Dar nu o putem face deoarece infrastructura e diferită. Nu aș spune că nu sunt mulțumit. Faptul că a căzut platforma e rușinos, mai ales într-o țară cu IT-iști. E vina altora”, a spus Rareș Bogdan, la Digi24.
Şi liderul PLUS e reticent în ceea ce priveşte termenuld e paşaport, care ar putea produce constrângeri. Acesta susţine că mai potrivit este termenul de certificat.
„Momentan prioritatea este vaccinarea, aprovizionarea cu vaccinul, dar în vara subiectul vă trebui clarificat. Evităm să vorbim de pașaport de vaccinare pentru că pașaport ar însemnă anumite constrângeri la frontiera. E vorba mai degrabă de niste certificate care să ateste că vaccinul este făcut. Acest subiect a fost prezentat de unii colegi din perspectiva turismului.
Pe noi ne interesează cei peste 3 milioane de romani care locuiesc și muncesc în tari din Uniunea Europeana. Ei circula foarte mult. Noi ne-am dori să vedem sub ce forma acest certificat nu constrânge anumite drepturi ale cetățenilor, dar oferă un avantaj și o facilitate celor care au făcut vaccinul. Noi ne gândim să îi cerem Comisiei Euorpene să aibă o abordare unitara. Franța, Belgia, Germania și alte tari au deja un certificat de vaccinare
Nu cred că ar trebui să fim în situația în care să elaboram un certificat european care să fie impus, ideea pe care o să o propunem este să armonizam tipurile de certificate de vaccinare pe care le au statele membre.
Nutrebuie să ajungem în situația de a constrânge un drept, adică să spunem daca nu ai certificat, nu mai ai dreptul să circuli. Parlamentul European vă fi împotrivă unei astfel de abordări.
Dar poți să ai anumite facilitați. Vedeți, și acum, când te duci dintr-un loc în altul, ți se cere dovada că ai făcut un test PCR negativ. În loc de test ar putea să fie aceasta dovada că ai făcut vaccinul.
Problema, deocamdată, nu e că nu se înscriu oamenii la vaccin, ci că nu putem să ținem pasul cu aprovizionarea”, a declarat Dacian Ciolos.
De altfel, Spania şi Grecia, două ţări europene a căror economie este puternic dependentă de industria turismului, insistă pentru introducerea unui certificat de vaccinare împotriva COVID-19 la nivelul UE, pentru relaxarea călătoriilor.