Delegaţia română din Grupul PPE şi eurodeputaţi din Bulgaria, Grecia, Croaţia şi Ungaria au solicitat Comisiei Europene măsuri urgente pentru a corecta disfuncţionalităţile de pe piaţa energiei are au dus, pentru a 4-a lună la rând, la scumpiri nepermise, anunţă europarlamentarul PNL Rareş Bogdan.
”Uniţi pentru scăderea preţului la energie! Am cerut explicaţii Comisiei Europene, prin intermediul unei întrebări semnate de deputaţii Delegaţiei EPP România şi colegi europarlamentari din Bulgaria, Grecia, Croaţia şi Ungaria, pentru disfuncţionalităţile de pe piaţa energiei care au dus, pentru a 4-a lună la rând, la scumpiri nepermise”, afirmă Rareş Bogdan.
El spune că împreună cu colegii săi a cerut măsuri urgente pentru a combate posibilele urmări dramatice ale acestei perturbări care afectează mai ales Europa de Est.
”Despre ce convergenţă vorbim? Adică vorbim doar, sau şi facem ceva? Mai ales că aceste dezechilibre sunt exploatate masiv de propaganda pro-rusă, antieuropeană, care subminează la baionetă orice disfuncţionalitate din UE. Deci vrem aşa: cauzele care stau la baza scumpirilor din ţările noastre, ce perspective există şi ce măsuri are în vedere Comisia”, conchide Rareş Bogdan.
Ministrul Energiei anunţă că românii vor plăti acelaşi preţ la energie electrică şi la gaze până la finalul lunii martie / Preţurile au scăzut cu 10 – 20% la curent şi gaz
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunţat, vineris eară, că românii vor plăti acelaşi preţ la energie electrică şi la gaze până la finalul lunii martie, preţurile fiind plafonate. Ministrul a explicat, de asemenea, că în ultima perioadă au scpzut preţurile cu 10 – 20% la curent şi gaz.
Sebastian Burduja a fost întrebat, vineri seară, la Antena 3, ce preţuri vor plăti românii pentru facturile din această iarnă şin a răspuns: ”Vor plăti acelaşi preţ la energie electrică şi la gaze, până la finalul lunii martie, anul viitor. Deci trecem iarna cu facturi plafonate. Îi protejăm pe români aşa cum i-am protejat şi până acum şi la gaz şi la energie electrică”.
Ministrul Energiei a preczat că, în ultimele luni, a fost optimizată schema de compensare şi plafonare.
”Am sesizat că furnizorii se duc sub acel plafon reglementat. Deci ei concurează pentru clienţi. Având un gaz mai ieftin la producător, au un preţ mai mic şi s-a ieftinit gazul între 15 şi 20 la sută pe gaz (…) La energie electrică, pentru românii care au acel consum mai mare de peste 300kw oră/ lună şi ei au sesizat ieftiniri la facturi de 10-15 la sută”, a mai precizat ministrul Energiei.
Sebastian Burduja a precizat că se vor căuta soluţii şi pentru facturile din anul viitor. ”De la anul, noi trebuie să ne aliniem la ce fac celelalte state membre şi anume să avem măsuri cinstite către acei consumatori vulnerabili. Asta înseamnă familii cu venituri mici, români care depind de un aparat medical cu un consum mare de electricitate în casele lor, înseamnă familii cu mulţi copii. Pentru aceşti români, cu siguranţă facturile nu au voie să crească”, a mai declarat ministrul.
Acesta a precizat, însă, că, dacă situaţia o va impune se va interveni pentru a proteja toţi consumatorii.