Tot mai mulţi liberali îşi exprimă neîncrederea în secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, care este şi şeful DSU. După ce ministrul de Interne, Lucian Bode, a catalogat drept „inadmisibil să se mai întâmple” evacuarea pacienţilor vineri noapte la Spitalul Foișor şi a spus, referindu-se la secretarul de stat în MAI Raed Arafat, că nimeni nu este de neînlocuit, iată că şi prim-vicepreședintele PNL, europarlamentarul Rareș Bogdan, cere explicaţii după ce „o țară întreagă a fost șocată de imaginile cu oameni scoși la ora 23:30, la 5 grade, atât erau în București la acea oră, pe targă, acoperiți doar cu o pătură, în scaun cu rotile, foarte mulți în mașini personale și nu în ambulanțe”.
„Vom afla astăzi cine, de la managerul Stoica, de la ministrul Voiculescu, de la doamna Moldovan – care poate vorbește mai puțin și se ocupă mai mult de minister și nu de spațiul public, nu e treaba dânsei să dea declarații, e treaba liderilor politici și purtătorilor de cuvânt -, de la domnul Arafat – care are experiență de 17 ani în administrarea medicinei de urgență și a IGSU, deci putea să prevadă situația de la Foișor -, de la Nicușor Dan – trebuie să știm ce-a corespondat cu managerul Stoica începând cu 2 aprilie -, de la domnul Stoica – este un excepțional medic, dar trebuie să înțeleagă că nu este managerul unui spital privat și trebuie să se supună rigorilor”, a spus Rareş Bogdan.
„Deocamdată nu discutăm despre demiteri, discutăm despre un lanț al vinovățiilor”, a mai spus Rareş Bogdan, când a fost întrebat dacă va sprijini o cerere de demitere a lui Vlad Voiculescu.
În schimb, Rareș Bogdan l-a criticat pe Vlad Voiculescu pentru că a ieșit la declarații în același timp cu premierul Florin Cîțu. „Sper că a fost o lipsă de comunicare. Nu am mai văzut asta în istoria României că în momentul în care primul ministru face declarații publice să fie dublate de declarațiile unui ministru”.
Rareş Bogdan spune că Raed Arafat trebuie „să înţeleaga că nu exista oameni doar cu calităţi, că defectele fac parte din existenţa noastră”. De asemenea, Rareş Bogdan a spus că „Arafat e uşor obosit şi nu ar fi rău să încerce să exerseze empatia şi emoţia, că nu suntem roboţi”.
Întrebat dacă şeful DSU este invitat la şedinţa PNL să dea explicaţii despre intrvenţia de la Foişor, Rareş Bogdan a spus că „a fost o greşeală aducerea lui Arafat aici”, fâcând referire la invitarea lui de către premierul Florin Cîţu la şedinţa precedentă.
Raed Arafat spune că decizia de evacuare a pacienţilor spitalului Foişor a fost una corectă, chiar dacă a creat un disconfort pentru aceştia, iar evacuarea trebuia să înceapă în cursul amiezii şi nu noaptea. Decizia trebuia să pună la dispoziţia Bucureştiului 28 de paturi de terapie intensivă care au intrat în circuit şi 90 cu oxigen, pentru pacienţii aflaţi în uunităţile de primiri urgenţe.
„Poate am învăţat mai mult despre ce înseamnă evacuarea unui spital”, a mai spus Arafat. Şeful DSU a declarat că este conştient de disconfortul creat şi că este un lucru care în condiţii de normalitate s-ar fi putut desfăşura mult mai bine, cu toate că în acest caz nu s-ar fi întâmplat.
„Când vine vorba de a lua decizii, sunt convins că poate nu întotdeauna sunt perfect înţelese sau tolerate, dar între a nu lua o decizie – şi după care a da explicaţii, pe bună dreptate, că de ce am lăsat unii oameni fără îngrijiri medicale potrivite, de ce am lăsat unele persoane să se agraveze, fără să găsim pentru ele lor – şi între a supăra şi de a crea o platformă de atacuri, inclusiv politice, în acest sens, printr-o decizie care salvează vieţi, eu în continuare aleg soluţia de a lua decizii, de a suporta consecinţele atacurilor, dar să ştiu în sfârşit că am luat o decizie care a salvat vieţi”, argumentează Raed Arafat, într-un videoclip postat pe pagina sa de Facebook. Şeful DSU a mai transmis că în urma evenimentului a învăţat mai mult despre implicaţiile evacuării unui spital. „Poate acum am învăţat şi mai mult pe partea de evacuare a unui spital, anumite aspecte pe care să le luăm în considerare în viitor. Dar decizia de a evacua şi decizia de a face loc pentru bolnavii în stare critică rămâne valabilă şi aş lua-o înapoi în orice moment. Decizia cred că a fost una corectă”, a conchis Arafat într-un video pe Facebook.