Rareș Bogdan afirmă că salariile din România au ajuns să fie mai mari decât în multe țări din Occident. Liderul PNL a dat exemplul badantelor din Italia sau al muncitorilor în construcții sau agricultură.
Prim-vicepreședintele PNL susține că veniturile încasate de români sunt mai mari decât în multe țări importante din Occident. Convinși că în afara granițelor vor avea parte de un trai mai bun, mulți români ar pierde din vedere ce salarii sunt, de fapt, în țară.
„Paradoxal, în momentul acesta, este mai interesant să trăiești în România și veniturile în anumite zone din România sunt chiar mai mari decât în sudul Italiei, în Spania, în Portugalia. E greu încă să te bați cu veniturile din Marea Britanie, Germania, nordul Italiei, dar sunt multe zone unde au plecat românii pentru a câștiga, unde venitul unei badante a ajuns la 650-700 de euro. În momentul ăsta, o femeie care are grijă de un copil sau un bătrân în Cluj, București, Brașov, Iași, câștigă aceeași sumă sau chiar mai mult”, spune europarlamentarul PNL.
Rareș Bogdan a dat și exemple de lucrători români care încasează sume decente, comparativ cu alte țări.
„Dacă căutați un meșter în domeniul construcțiilor care să pună faianță, sau un bun instalator, sunt firme în România unde se câștigă nu mai puțin de 1.200-1.500 de euro. Un tractorist, un om care lucrează pe combină agricolă în sudul României câștigă astăzi mai mult decât câștigă în orice țară din Occident. Chestiunile astea sunt realități și ele trebuie explicate românilor”, a declarat Rareș Bogdan.
Acesta mai susține că românii trebuie convinși să se întoarcă din diaspora, însă cei mai mulți reclamă două probleme atunci când iau în calcul revenirea în țară.
„Românii spun că avem două probleme: spitalele – ne e frică să ne îmbolnăvim în spitalele României, că ieșim mai bolnavi, și școlile pentru copiii noștri născuți în străinătate, adică clase speciale pentru copiii celor din diaspora, probleme pe care o să le rezolvăm. (…) Noi căutam încrederea românilor din diasproa și încercăm să venim cu diferite oferte în țară pentru a găsi diverse modalități prin care să îi convingem să se întoarcă acasă”, a mai declarat Rareș Bogdan.
Totuși, adevărata problemă a românilor nu este, neapărat, legată de salarii, ci de prețurile crescute mult prea mult și mult prea rapid. În timp ce costul unor produse și servicii s-a majorat, salariile au rămas aproximativ la fel.