Întrebat fiind, în cadrul unui interviu pentru un canal polonez de televiziune, dacă situaţia din Ucraina poate provoca un război mondial, aşa cum s-a întâmplat după conflictul regional dintre Austria şi Serbia în 1914, Rasmussen a răspuns: ”Nu, sunt două cazuri diametral opuse”. ”Ceea ce vedem acum sunt încercări ale Rusiei de a redesena harta securităţii în Europa. Este pentru prima dată, după ce de-Al Doilea Război Mondial, când o ţară ia cu forţa teritoriul altei ţări”, a afirmat Rasmussen, făcând trimitere la anexarea de către Rusia, la mijlocul lunii martie, a peninsulei ucrainene Crimeea.
”Acţiunile Rusiei – a continuat Anders Fogh Rasmussen – creează cu totul altă situaţie în Europa, iar statele occidentale trebuie să reacţioneze în mod adecvat la această atitudine a Moscovei”.
În acelaşi interviu, secretarul general al NATO a mai declarat că, în ultimii ani, Rusia şi-a întărit şi continuă să-şi întărească puterea militară, în timp ce statele occidentale şi-au redus cheltuielile pentru apărare, subliniind în context necesitatea schimbării unei astfel de tendinţe în Occident.
”În ultimii ani, am observat o reducere semnificativă a bugetelor pentru apărare în mai multe state membre (NATO). Unele din acestea şi-au redus cheltuielile pentru apărare cu mai mult de 40%. În acelaşi timp, Rusia şi-a majorat aceste cheltuieli cu 30%. Nu putem merge mai departe aşa, în timp ce Rusia agită sabia aproape de frontierele noastre”, a afirmat Rasmussen.