”Fără a mă amesteca în dezbaterea dinaintea referendumului, nu văd vreun rezultat al referendumului scoţian care să aibă vreun impact asupra contribuţiei Marii Britanii la NATO”, a spus Rasmussen, în cadrul unui eveniment organizat de think-tank-ul Carnegie Europe.
Dacă scoţienii votează pentru independenţă, atunci ţara va trebui să solicite statutul de membru NATO, a spus secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, fără a preciza cât ar dura acest proces. ”Dacă un nou stat independent vrea să devină membru al NATO, el va trebui să solicite să adere la NATO, iar o astfel de cerere va fi tratată în exact aceeaşi manieră precum toate solicitările de acest fel şi în cele din urmă va fi nevoie de consens, unanimitate în interiorul Alianţei pentru a accepta un nou membru în Alianţa noastră”, a explicat Anders Fogh Rasmussen.
Citeşte şi Clişee despre SCOŢIENI: Roşcovani, băutori de whisky, zgârciţi, patrioţi şi purtători de kilt
Un sondaj de opinie realizat de institutul Survation şi dat publicităţii sâmbătă, cu cinci zile înaintea referendumului, arăta că 54% dintre scoţieni ar vota pentru rămânerea Scoţiei în interiorul Regatului Unit, în timp ce 46% s-ar pronunţa pentru independenţă.
Precedentul sondaj realizat de institutul Survation, publicat joi de cotidianul scoţian The Daily Record, credita tabăra celor care spun ‘Nu’ independenţei cu 47,6% din intenţiile de vot, pe adepţii ‘Da’-ului cu 42,4%, indecişi fiind 10%. Fără indecişi, ‘Nu’ ar obţine 53% din sufragii, faţă de 47% care ar spune ‘Da’ independenţei, conform sondajului publicat joi de The Daily Record.