La începutul discursului său, Crin Antonescu a ţinut să precizeze că nu va răspunde la intervenţia preşedintelui Traian Băsescu.
„Chiar dacă intervenţia domnului preşedinte a avut deschideri, invitaţii şi chiar provocări polemice cât se poate de accentuate, nu mă voi angaja în această polemică. Nu acum, nu aici”, a fost replica lui Antonescu.
Antonescu a menţionat că, deşi în calitate de preşedinte al Comisiei parlamentare pentru revizuirea Constituţiei are propriile opţiuni şi susţine anumite soluţii, nu va vorbi despre aceste aspecte în Aula Academiei Române.
El a mai spus că modificarea Constituţiei trebuie să fie a marii politici, şi nu a politicii „înguste, partizane”.
„Cred că putem avea din revizuirea Constituţiei un bun public real, şi nu o răfuială pe teme politice”, a precizat preşedintele Senatului.
Antonescu a precizat că revizuirea Constituţiei nu va fi o „rupere istorică de regim constituţional” şi nu va fi făcută pentru viitorul preşedinte sau pentru comoditatea viitorului premier.
„Cine vizează, aşteaptă, speră o dezbatere şi revizuire a Constituţiei exorcitată de politică e condamnat să rămână pe teritoriul iluziei”, a subliniat Antonescu.
Preşedintele Senatului a arătat că, în urma modificării Constituţiei, România va rămâne un stat unitar, o democraţie constituţională şi parlamentară.
„Foarte, foarte probabil România va rămâne republică”, a adăugat acesta.
Crin Antonescu a declarat că, la revizuire, nu există mize de natura unor schimbări fundamentale de regim constituţional. El şi-a declarat speranţa că viitoarea lege fundamentală va fi de natură să rezolve conflictele, şi nu să le genereze, că va dura cât mai mult şi va oferi certitudini şi garanţii.
Preşedintele Traian Băsescu a ţinut un discurs înainte de a vorbi Crin Antonescu şi a plecat de la Academia Română imediat după ce şi-a încheiat discursul.