Raluca Turcan avut o discuţie cu un bărbat care s-a plâns că nu poate trăi cu salariul minim pe economie. Discuţia a avut loc în timpul vizitei la bursa locurilor de muncă din Slatina, acolo unde s-a întâlnit cu românii care se aflau în căutarea unui job.
Un bărbat aflat la bursa locurilor de muncă din Slatina s-a plâns ministrului Muncii că nu poate trăi cu salariul minim pe economie. Acesta a lucrat „la negru”, în Italia şi Portugalia, în agricultură, iar acum se luptă să supravieţuiască cu salariul minim pe economie în România. Redăm, mai jos, dialogul dintre cei doi:
Raluca Turcan: Ce lucraţi?
Bărbatul: Am fost la negru în Italia, în Portugalia… nu m-am adaptat acolo şi am venit în ţara mea, în România. Am zis, mă, totuşi că…
Raluca Turcan: Ce-aţi lucrat acolo?
Bărbatul: În agricultură.
Raluca Turcan: Agricultură. Sezonier sau?
Bărbatul: Sezonier. Şi aveam o întrebare pentru dumneavoastră.
Raluca Turcan: Direct. Vă rog.
Bărbatul: Direct. O singură întrebare am: dvs credeţi că se poate trăi în România cu salariul minim pe economie de 1300?
Raluca Turcan: Foarte greu, de aceea şi astăzi am fost la un mare angajator şi de aici mă duc la o întâlnire cu alţi 80 de angajatori, pentru că subiectul acesta al salariului minim trebuie discutat mult şi s-ar putea să-l creştem începând cu anul viitor. Avem 1,6 milioane de oameni care sunt plătiţi în sectorul privat cu salariul minim şi trăiesc greu. Ei sunt la limita sărăciei.
Bărbatul: Salariul care-l am şi eu.
Raluca Turcan: Greu, Greu… vă cred. Auziţi, dar fiţi atent. Cât munciţi? 8 ore, nu?
Bărbatul: 8 ore
Raluca Turcan: 8 ore. Şi mai faceţi ceva pe lângă?
Bărbatul: Nu avem unde, nu avem… Ce să facem dacă nu avem? Am face, dar nu avem.
Raluca Turcan: Agricultură?
Bărbatul: Agricultură n-avem, că nu avem pământ.
Raluca Turcan: Dacă faceţi aşa un tur… Part time-uri sunt?
Bărbatul: N-am văzut. N-am văzut part time.
Raluca Turcan: Uite, o să ne concentrăm şi pe part time, pentru că sunt oameni care ar putea să-şi mai completeze puţin veniturile şi atunci un part-time… Da, fiţi atent, dacă mai lucraţi pe undeva, să nu lucraţi la negru pentru că vă folosesc, munciţi, vă spetiţi şi nu vi se calculează nimic la pensie şi aşa mai departe. Deci, hai să-ncercăm să luăm numărul domnului la AJOFM şi să ne concentrăm un pic şi pe part time. Asta ar fi o soluţie.
Bărbatul: Mai am o întrebare. Credeţi că PSD-ul ar fi ajuns la salariul pe care-l propusese să-l mărească în acest an?
Raluca Turcan: Niciodată. Auziti, eu vă dau un exemplu. Salariul ca salariul, au vehiculat atâtea cifre, dar pe pensii au dat o lege, care legea aia presupunea majorarea cu 40% . Niciodată cu ei la guvernare, n-ar fi putut să asigure un buget pentru o pensie de 138 de miliarde cât prevedea acea majorare de 40%. Au minţit grosolan. Mai mult decât atât, dacă voiau să o fac, începeau digitalizarea dosarelor ca după aia să le recalculeze. De ce nu au făcut-o în 2 ani de zile? Şi doar au vorbit, în campanie.
„Consider că în România nivelul salariului minim este mic, dar, în acelaşi timp, acesta trebuie crescut într-un mod predictibil astfel încât mediul economic să-l poată susţine pe termen lung şi să crească direct proporţional cu productivitatea muncii. De aceea, o componentă importantă a activităţii mele la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale reprezintă discuţiile cu angajatorii, astfel încât să găsim varianta cea mai bună de ancorare a modalităţii de creştere a salariului minim în România în funcţie de sustenabilitatea mediului economic”, spunea ministrul Muncii la începutul lunii.
În prezent, salariul minim pe economie este în prezent de 2.300 de lei, dar angajaţii primesc în mână, în urma reţinerii impozitului pe venit (10%) şi a contribuţiilor sociale (35%, din care 25% contribuţia la sistemul de pensii) aproximativ 1.400 de lei.