Pentru a afla drumul cel mai scurt catre succes ai nevoie de cateva raspunsuri clare cu privire la activitatea ta profesionala de pana acum.
Cei de la time.com au intocmit o lista cu 5 intrebari-cheie cu ajutorul carora vei avea parte de o ascensiune rapida in cariera.
1. Care a fost cea mai mare realizare?
Majoritatea recrutorilor adreseaza o astfel de intrebare in cadrul interviului si nu o fac degeaba. Gandeste-te la cea mai importanta reusita din anul care a trecut si cum te-a imbogatit aceasta in ceea ce priveste experienta profesionala dar si cum ai contribuit prin aceasta realizare in domeniul in care activezi.
Ai in vedere nu numai aspectele pe care le-ai influentat in mod direct, ci si impactul indirect al actiunilor tale asupra departamentului sau companiei din care faci parte. Scrie-ti toate victoriile pe o hartie si subliniaza-le pe cele pe care le consideri cele mai importante, motivand alegerea. Astfel obtii o perspectiva asupra lucrurilor de care esti mandra, afli care iti sunt prioritatile si poti descoperi noi aspecte care te pasioneaza, pe care altfel le-ai fi trecut cu vederea.
2. Alege-ti un campion!
Colaboratorii si cunoscutii din domeniu sunt esentiali pentru o cariera de succes. E important a iti dai seama cine iti este util si ce anume ii face indispensabili pe acesti oameni, astfel incat sa le poti multumi cum se cuvine. Apoi ai grija sa hranesti aceste relatii-cheie. Nu te concentra numai asupra gesturilor majore, evidente, cum ar fi o recomandare sau un pont cu privire la un post disponibil.
Citeşte şi Află tot ce trebuie să faci ca 2015 să fie anul schimbărilor în bine
Aminteste-ti de colegul care iti spune o vorba buna cand esti descurajata sau de cel care reuseste mereu sa gaseasca piesa lipsa dintr-un puzzle care iti da batai de cap. Sunt multi care te sustin, insa analizeaza fiecare relatie in parte si vezi cine ti-a fost alaturi cand aveai nevoie musai de ajutor. Asa vezi nu numai pe cine te poti baza, dar si care sunt zonele unde nu te poti descurca singura si ce abilitati ai putea sa-ti perfectionezi.
3. Pe cine ai ajutat?
Relatiile puternice sunt intretinute oferind la randul tau dupa ce primesti. Gandeste-te ce ai oferit si cui anume in anul care a trecut. Fie ca e vorba de incurajari, sfaturi sau servicii, nu te limita doar la ajutorul oferit colegilor de la locul de munca.
Citeşte şi 25 de întrebări pe care să ţi le pui la început de an
Daca te-ai concentrat mai mult asupra echipei, poate ca anul acesta ar trebui sa diversifici, sa cunosti si sa oferi ajutorul unor persoane din diverse pozitii si domenii. Gandeste-te si la fosti colegi pe care nu i-ai mai contactat de cand ti-ai dat demisia, colegi de liceu, de facultate sau alte cunostinte din sfera personala care ti-ar putea fi de ajutor pe plan profesional.
Citeste mai mult pe feminis.ro.