În fata anchetatorilor, fiul lui Emi Pian a refuzat să dea declaratii si a spus că este încă afectat de moartea tatălui. Tânărul este un martor cheie în anchetă. El ar fi singurul membru al Clanului Duduianu prezent la reunirea interlopilor atunci când a avut loc crima.
Înmormântarea lui Florin Mototolea, zis Emi Pian, a fost pentru anchetatori un moment operativ – adică un prllej de a culege informaţii preţioase despre grupările interlope. Poliţişti sub acoperire ar fi fost la casa din București a liderilor clanului Duduianu, dar şi în locaţii din mai multe judeţe. Spre deosebire de grupările criminale din Occident, clanurile țigănești au o organizare pe orizontală unde totul gravitează în jurul câte unei familii ca pol de putere în lumea subterană.
Clanul Duduianu are antecedente. Nicolae Pian, tatăl lui Emi este la închisoare. Emi Pian a fost şi el închis pentru cămătărie iar membri ai clanului Duduianu sunt implicaţi într-un dosar de şantaj cu violenţe deschis recent.
În aceste condiţii, oamenii legii au profitat de priveghiul și înmormâtarea celui supranumit Emi Pian, pentru a obține informații din lumea interlopilor.
Potrivit specialiştilor, ar fi fost folosite trei surse pentru a obţine date: informatori din interiorul clanurilor, sursele deschise și observațiile directe ale unor persoane care nu dădeanu cu nimic de bănuit că sunt în realitate polițiști.
Pentru înmormântare, au venit în București interlopi din toată țara dar şi din străinatate. Cei care au trecut graniţa au fost observaţi cu marea atenţie pe toată perioada în care au stat în ţară. Mulţi dintre ei au şi fost opriţi de filtre ale poliţiştilor de la rutieră care colaborau însă cu ofiţeri din alte structuri.
Audierile în cazul morţii lui Florin Mototolea zis Emi Pian continuă. Rămâne de văzut cât de utile sunt informaţiile pbţinute în tmipul misiunilor recente de supraveghere. Politia a audiat în ultimele zile mai multi membrii din clanurile Rinu si Duduianu. După acuzatiile familiei, anchetatorii verifică si ipoteza unui asasinat la comandă.