Când se schimbă banii? Bulgaria a luat decizia de a amâna aderarea la zona euro, principalele motive fiind inflația ridicată și instabilitatea politică extremă cu care se confruntă țara de doi ani încoace. Trecerea la noua monedă ar fi trebuit să aibă loc în ianuarie 2024, însă ministrul de Finanțe, Rossitsa Velkova, a anunțat că acest lucru s-ar putea întâmpla abia în anul 2025, a informat Reuters.
Dacă ne gândim la modul în care schimbarea la euro a modificat prețurile în Croația, putem să deducem că pentru marea majoritaete a populației acest scenariu ar fi unul teribil, cu atât mai mult cu cât vorbim de o inflație uriașă. Pe de altă parte, analiștii sunt de părere că pentru Bulgaria, cel mai sărac stat din Uniunea Europeană, aderearea la zona euro ar reprezenta un avantaj și un ajutor imens. Acesștia consideră că odată cu noua monedă statul va putea să atragă mai multe investiții străine. Acest lucru ar duce la modificare în bine a ratingului suveran, ceea ce ar duce la reducerea costurilor de finanțare a datoriilor.
Ținta Bulgariei a fost să treacă la moneda euro în anul 2024, motiv pentru care cu mai mult timp în urmă a decis să îşi ancoreze moneda naţională de euro. Dată fiind situația actuală, marcată de instabilitate politică, această țintă a fost amânată. . În luna aprile a acestui an va fi organizată a cincea rundă de alegeri din ultimii doi ani. Pe de altă parte, inflația este extrem de ridicată încă și în plus, din punct de vedere al legislației nu au fost încă făcute modificările necesare, conform ministrului de Finanțe actual, Rossitsa Velkova.
„Nu ne-am îndeplinit angajamentele pe care le-am făcut când ne-am alăturat mecanismului ERM-2 (anticamera euro) şi nu îndeplinim criteriile privind inflaţia”, a declarat ministrul de Finanţe.
În următoarea jumătate de an, Bulgaria ar trebui să clarifice ţinta de aderare la euro, altfel impactul asupra raitingului ar putea fi unul negativ, a avertizat ministrul. Totuși, aceasta a subliniat că dacă Bulgaria face eforturi suficiente, ar putea să finalizeze adoptarea euro până la jumătatea lui 2024. Pentru acest lucru țara trebuie să îndeplinească condițiile necesare.
Agenția de evaluare financiară Moody’s a confirmat la „Baa1” ratingul Bulgariei pe termen lung. Specialiștii sunt de părere că țara ar putea să îndeplinească obiectivul de aderare la euro în 2024, însă scenariul arată că această modificare va deveni profitabilă abia în 2025. Specialiștii de la agenția menționat estimau că actuala criză energetică din Europa nu va afecta semnificativ economia și situația fiscală a Bulgariei. Totuși, aceștia aceștia avertizează asupra riscurilor cu privire la eficacitatea Guvernului și întârziera progresului din domenii cheie cauzată de instabilitatea politică.
Citește și: Ce se întâmplă dacă folosești oțet atunci când speli rufele. Trucuri eficiente care te-ar putea ajuta