UPDATE: Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit un nou termen în procesul privind angajările fictive la Protecţia Copilului Teleorman pentru 15 aprilie. Liviu Dragnea trebuia să se prezinte la termenul de luni, însă este internat în spital.
Completul de cinci judecători de la ICCJ a decis, la termenul de luni, să amâne cauza. Astfel, a fost stabilit un nou termen în 15 aprilie, de la ora 11.00, conform informaţiilor postate pe portalul instanţei.
UPDATE Procurorii DNA cer încadrarea „în forma continuată” a faptelor de instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals în acte pentru Liviu Dragnea. Potrivit România TV, acest lucru ar împiedica prescripţia faptelor de care este acuzat actualul lider PSD, fapte petrecute în 2008, când era preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman.
Magistraţii ÎCCJ au decis ca Liviu Dragnea să fie audiat la următorul termen în dosarul DGASPC Teleorman, adică pe 15 aprilie, la ora 11:00.
ot atunci va fi audiată de judecători şi Olguţa Şefu (fosta directoare a Direcţiei de Protecţie a Copilului Teleorman), şi ea inculpată în dosar. Liderul PSD trebuia să fie audiat luni, însă nu s-a prezentat în faţa judecătorilor, deoarece este internat în spital, în urma unei duble hernii.
UPDATE Un martor a declarat, luni, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, că aproape 80% dintre salariaţii de la DGASPC Teleorman cunoşteau faptul că două angajate ale instituţiei lucrau de fapt la PSD Teleorman, însă nu comenta nimeni „de frică” să nu îşi piardă locul de muncă.
Martorul a mai spus că preşedintele de atunci al CJ Teleorman, Liviu Dragnea, cunoştea probabil situaţia celor două angajate.
Judecătorii Instanţei supreme au audiat, luni, mai mulţi martori în dosarul în care Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanţă la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare.
Dosarul vizează angajarea fictivă a Adrianei Botorogeanu şi a Anisei Niculina Stoica la DGASPC Teleorman, procurorii susţinând că de fapt acestea lucrau la sediul PSD Teleorman.
Dragnea nu s-a prezentat la proces, iar avocaţii săi au depus acte medicale care dovedesc faptul că liderul PSD se află internat în spital. La proces nu a venit nici fosta sa soţie, Bombonica Prodana.
Printre martorii audiaţi s-a aflat şi Jenica Dumitru, fostă şefă la Resurse umane la DGASPC Teleorman.
Aceasta a relatat că, în noiembrie 2007, când a fost numită şefă la Resurse umane, i-a adus la cunoştinţă directorului general al DGASPC Teleorman, Floarea Alesu, că Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica nu se prezentau la serviciu.
„Lucram din 2002 la Direcţie. Auzisem vorbindu-se în instituţie că cele două nu veneau la serviciu. Alesu Floarea mi-a spus că se cunoaşte şi la CJ Teleorman această situaţie şi că nu este treaba mea. Afirm că 80% dintre salariaţii Direcţiei cunoşteau că cele două angajate nu veneau la serviciu. Se ştia că ele lucrau la sediul PSD şi probabil acesta era motivul pentru care nimeni nu reclama nimic. Nu spunea nimeni nimic pentru că toată lumea considera că preşedintele CJ Teleorman cunoştea situaţia şi probabil era dispoziţia lui ca cele două să lucreze la sediul PSD. (…) O dată pe an se punea în discuţie organigrama instituţiei, prilej cu care Alesu Floarea susţinea că a vorbit cu preşedintele Consiliului Judeţean. Afirmaţia anterioară reprezintă o bănuială a mea, pentru că foarte mulţi colegi de-ai mei erau membri ai PSD şi le cunoşteau pe cele două salariate care lucrau la partid”, a declarat Jenica Dumitru.
Întrebată cum a perceput teama din instituţie, aceasta a spus: „Am presupus că nu comentau de frică şi nu de dragul doamnelor Adriana Botorogeanu şi Anisa Stoica. Le era frică să nu-şi piardă locul de muncă”.
_______
Liviu Dragnea, lider PSD şi preşedinte al Camerei Deputaţilor, a fost citat, luni, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a fi reaudiat în dosarul angajărilor fictive la DGASPC Teleorman, dosarul în care a fost condamnat pe fond la trei ani și jumătate de închisoare cu executare. Totodată, la acest termen, ar putea fi audiaţi şi alţi inculpaţi din dosar, dar şi martori. Numai că Liviu Dragnea nu se va prezenta la proces, el fiind internat într-un spital privat din Capitală, iar medicii urmează să decidă dacă va fi operat.
Liviu Dragnea a fost internat, sâmbătă, după conferinţa de la PSD Ilfov, după ce a acuzat mari dureri de spate. Codrin Ştefănescu, secretarul general al PSD şi apropiat al lui Liviu Dragnea, a declarat, duminică, la Antena 3, că l-a vizitat pe preşedintele PSD la spital, iar medicii urmează să decidă, luni, dacă îl vor opera.
„Am fost să-l vizitez pe Liviu Dragnea la spital cu Mircea Drăghici exact când ne-am întors de la Brăila. Părerile doctorilor sunt împărţite. Adică doi dintre marii noştri specialişti spun că n-ar fi nevoie de o intervenţie chirugicală, alţi doi spun că e nevoie de două intervenţii chirurgicale şi urmează ca în seara asta şi mâine dimineaţă după ce mai fac un set de analize să ajungă la o concluzie comună. El ar dori să nu se ajungă la operaţie. Este o dublă hernie şi are şi o problemă la gât. E o chestiune cervicală. Urmează ca mâine să primim un răspuns exact. În orice caz, va trebui să stea la pat în următoarele câteva zile obligatoriu”, a declarat Codrin Ştefănescu.
Un complet de cinci judecători de la Instanţa supremă a reluat în februarie procesul DGASPC Teleorman. Din septembrie 2018, când a intrat în faza de apel, dosarul a fost amânat pe parcursul a cinci termene de judecată, în urma controverselor privind constituirea completurilor de cinci judecători de la ÎCCJ. Completul care îl judecă în prezent pe Dragnea este format din judecătoarele Simona Daniela Encean, Tatiana Lucia Rog, Alexandra Iuliana Rus, Luciana Mera şi Rodica Aida Popa.
Pe 21 iunie 2018, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat pe Liviu Dragnea la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu în dosarul DGASPC Teleorman, care viza angajarea fictivă a Adrianei Botorogeanu şi a Anisei Niculina Stoica.