Răsturnare de situaţie. De ce nu este recomandat micul dejun în cazul curelor de slăbire

Teoria potrivit căreia micul dejun este cea mai importantă masă a zilei - inclusiv în cazul persoanelor care ţin regim - ar putea să nu se aplice în realitate, sugerează un studiu realizat în Australia, citat miercuri de Press Association.
Filip Stan
30 ian. 2019, 13:22
Răsturnare de situaţie. De ce nu este recomandat micul dejun în cazul curelor de slăbire

În urma analizării mai multor cercetări, s-a descoperit că micul dejun nu ar ajuta la slăbit şi nu ar trebui recomandat ca o necesitate în cadrul unei strategii pentru eliminarea kilogramelor nedorite.

Studii anterioare au sugerat că micul dejun accelerează metabolismul şi îi poate ajuta pe cei care doresc să slăbească să nu mănânce prea mult pe parcursul zilei. Potrivit Asociaţiei Britanice de Dietetică (British Dietetic Association – BDA), ”persoanele care consumă micul dejun au o alimentaţie mai echilibrată, prezintă un risc mai mic de supraponderalitate (şi) au mai multe şanse să slăbească în cazul în care sunt supraponderale”.

Însă, o nouă analiză pune la îndoială această teorie şi, în plus, contrazice studiile care sugerează că ignorarea micului dejun poate perturba ceasul biologic şi contribuie la îngrăşare.

O echipă de experţi de la Universitatea Monash din Melbourne a analizat treisprezece studii referitoare la asocierea dintre micul dejun şi greutatea corporală, efectuate în state cu venituri ridicate.

Cercetătorii au identificat o diferenţă foarte mică între greutatea corporală a persoanelor care consumau micul dejun şi a celor care obişnuiau să sară peste prima masă a zilei. Participanţii din a doua categorie erau, în medie, cu 0,44 kg mai uşori.

Persoanele care luau în mod regulat micul dejun aveau un aport mai mare de calorii într-o zi – în medie, circa 260 de calorii în plus.

Aşadar, persoanele care obişnuiesc să sară peste micul dejun nu compensează printr-un aport mai ridicat de calorii în ziua respectivă, conform concluziilor analizei.

Totodată, oamenii de ştiinţă nu au identificat diferenţe semnificative între cele două categorii în ceea ce priveşte rata metabolică, fapt ce sugerează că nu se poate dovedi că micul dejun ar ajuta la slăbit prin arderea mai ”eficientă” a caloriilor la primele ore ale zilei.

Însă, calitatea generală a studiilor analizate lasă de dorit şi se impune efectuarea mai multor cercetări pe această temă, au subliniat autorii.

”Acest studiu sugerează că includerea micului dejun ar putea să nu reprezinte o strategie benefică pentru slăbit”, se arată în concluziile publicate în British Medical Journal (BMJ).

”Este nevoie de precauţie atunci când se recomandă micul dejun adulţilor care vor să slăbească deoarece ar putea avea efectul opus”, precizează oamenii de ştiinţă.

”Deşi micul dejun a fost promovat în media, începând din 1917, drept cea mai importantă masă a zilei, există un număr redus de dovezi care susţin consumul micului dejun ca strategie pentru pierderea din greutate, inclusiv în cazul adulţilor supraponderali sau obezi”, au notat cercetătorii.

Însă, consumul regulat al micului dejun ar putea avea alte efecte importante, precum îmbunătăţirea capacităţii de concentrare şi a nivelului de atenţie, în cazul copiilor, au precizat specialiştii. 

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Singurele pensii care ar putea fi mărite în acest an. Anunțul momentului pentru milioane de pensionari
Capital.ro
Călin Georgescu NU va fi președintele României! Anunțul care cutremură scena politică
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Destinul tulburător actorului român, trădat de soție. I se spunea Sfinxul
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensiile se majorează între 100 și 400 de lei din februarie. Ce documente trebuie depuse de pensionari?
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Limită la bancomat. Anunț pentru românii care retrag bani cash de la ATM. Se aplică în toată țara
StirileBZI
Bugetarii pierd sume importante la salariu! Se sporuri se taie
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Războiul din Ucraina contribuie la răspândirea infecțiilor rezistente la antibiotice
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București