Deşi britanicii au votat în proporţie de aproape 52% pentru ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, premierul David Cameron atrage atenţia că decizia privind momentul declanșării procedurii prevăzute de Articolul 50 aparține exclusiv Marii Britanii şi că se va aştepta momentul potrivit pentru acest lucru.
„Guvernul britanic nu va declanșa Articolul 50 în această etapă. Este decizia noastră suverană și doar Marea Britanie este cea care poate să o ia”, a evidențiat el.
Cameron a mai spus că el și cabinetul pe care îl conduce au transmis clar că votul în favoarea ieșirii din Uniunea Europeană trebuie să fie acceptat. „Nu mai pot exista dubii în legătură cu rezultatul. Am transmis clar, iar cabinetul a convenit în această dimineață, că decizia trebuie acceptată”, a afirmat el, în discursul susținut în fața parlamentarilor.
În același timp, șeful Executivului de la Londra a subliniat că va implica pe deplin administrațiile din Scoția, Irlanda de Nord și Țara Galilor în pregătirea negocierilor asupra Brexit-ului. Totodată, Cameron a anunţat că Banca Angliei și Trezoreria nu vor ezita să ia măsuri suplimentare pentru a stabiliza piețele financiare dacă va fi nevoie. „Marea Britanie își dorește cele mai bune legături economice posibile cu vecinii săi europeni după Brexit”, a adăugat Cameron.
Premierul britanic a mai spus că indiferent de natura viitoarei relații a țării sale cu UE, își dorește ca actualele aranjamente privind securitatea să continue.
Marea Britanie trebuie să negocieze termenii ieșirii sale din Uniunea Europeană înainte de a organiza viitoarele alegeri parlamentare, spune, însă, Graham Brady, președintele așa-numitului „comitet 1922” al deputaților conservatori.
După ce britanicii s-au pronunțat, la un referendum desfășurat joi, pentru ieșirea țării din Uniunea Europeană, premierul David Cameron a anunțat că va demisiona, iar „comitetul 1922” a indicat că viitorul lider al conservatorilor și prim-ministru britanic va fi ales cel mai târziu pe 2 septembrie.
Întrebat dacă trebuie să aibă loc alegeri parlamentare anticipate după desemnarea noului lider al conservatorilor britanici, Brady a spus că mai întâi trebuie să aibă loc negocieri cu Uniunea Europeană.
„Tocmai am primit o orientare foarte clară, o direcție din partea poporului britanic … avem o sarcină foarte complicată de realizat. Cred că este deplin rezonabil să așteptăm ca guvernul să se angajeze în acest proiect, să-l continue, să caute să negocieze un rezultat cât mai bun posibil înainte ca oamenilor să li se ceară să îl aprobe sau respingă la alegerile generale”, a adăugat deputatul conservator britanic.
Premierul David Cameron a anunțat vineri că va demisiona cel târziu în octombrie după ce compatrioții săi i-au ignorat apelul și au votat pentru ieșirea țării din Uniunea Europeană. Decizia sa a declanșat o competiție pentru șefia conservatorilor, toți ochii fiind ațintiți acum asupra lui Boris Johnson, favorit la succesiunea lui Cameron, dar împotriva fostului primar la Londrei ar putea concura unii membri ai actualului cabinet.
Conform rezultatelor definitive, 51,9% dintre britanici au votat joi în favoarea Brexit-ului. Rata prezenței la vot a fost de 72,2%. Numărul votanților care s-au pronunțat pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană se ridică la 17.410.742 milioane.