Avionul a pierdut contactul cu controlorii de trafic aerian pe 8 martie pe ruta Kuala Lumpur- Beijing având la bord 239 de persoane – pasageri şi membri ai echipajului.
Oameni de ştiinţă de la Inmarsat, compania britanică care a ajutat la eforturile de căutare a navei, au declarat pentru programul Horizon al BBC că există un ‘punct fierbinte’ în sudul Oceanului Indian în care cel mai probabil avionul s-a prăbuşit, dat fiind scurtele conexiuni făcute de unul dintre sateliţii companiei.
Însă nava australiană Ocean Shield trimisă pentru a investiga nu a mai ajuns în această locaţie pentru că a detectat semnale considerate ca provenind de la cutia neagră a avionului şi a început căutările acolo, au afirmat oamenii de ştiinţă britanici.
Timp de două luni au fost desfăşurate căutări pe o suprafaţă de 850 de km pătraţi pe fundul oceanului, la vest de oraşul australian Perth, însă sursa semnalelor nu a fost descoperită, iar un robot submersibil trimis nu a găsit nicio o dovadă a existenţei avionului.
Echipa de căutare condusă de australieni şi-a oprit operaţiunile în aşteptarea unei hărţi mai detaliate a fundului oceanului care să cuprindă o arie mai largă decât căutările iniţiale, înainte de a se hotărî pasul următor pentru găsirea epavei avionului.