Avocatul unui preot acuzat de şantaj în cazul fostului episcop de Huşi Corneliu Bârlădeanul a solicitat, miercuri, ca procesul să fie unul public, după ce magistraţii Tribunalului Vaslui au decis, la sfârşitul anului trecut, ca dosarul să fie judecat în şedinţe secrete, pe motiv că vizează viaţa intimă a persoanei.
Apărătoarea preotului Gheorghe Damian, Oana Iovu, a spus că în acest caz nu se justifică un proces cu uşile închise, deoarece nu se mai poate vorbi de o calitate a persoanei vătămate, având în vedere că aceasta nu mai ocupă funcţia de episcop.
„Am cerut ca, de la termenul următor, şedinţele să fie publice, deoarece nu este vorba despre viaţa intimă a persoanei, mai cu seamă că, între timp, pe numele fostului episcop s-a deschis un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de act sexual cu un minor”, a declarat Oana Iovu.
Ea a solicitat, totodată, revocarea măsurii controlului judiciar în cazul clientului său.
În acest dosar, fostul episcop, pe numele său de mirean Corneliu Onilă, are calitatea de persoană vătămată, el reclamând faptul că a fost şantajat cu publicarea unor imagini în care ar fi fost surprins în ipostaze intime alături de un bărbat, despre care se crede că, la momentul respectiv, era elev al Seminarului Teologic din Huşi.
Cazul Episcopului Corneliu Bârlădeanul a intrat în atenţia publică în luna iunie a anului trecut, atunci când acesta a depus la DNA plângere împotriva a trei preoţi care l-ar fi şantajat cu darea în vileag a unor imagini compromiţătoare. Ulterior, filmul respectiv a apărut în spaţiul public.
Sebastian Cristi Jitaru, preot arhimandrit la Catedrala Episcopală Huşi, Gheorghe Damian, preot de caritate la Spitalul Judeţean Vaslui, şi Răzvan Mihail Bumbu, preot paroh la Parohia Văleni, au fost reţinuţi pe data de 15 iunie, fiind acuzaţi că ar fi cerut bani sau funcţii pentru a nu face publice o serie de înregistrări video în care Corneliu Bârlădeanul ar apărea în ipostaze intime în compania unui fost elev de la Seminarul Teologic Huşi. Cei trei preoţi au fost ulterior plasaţi în arest la domiciliu şi apoi puşi sub control judiciar.