Răsturnare de situație în cazul învăţătoarei care lipsea de la ore ca să joace la păcănele. Învăţătoarea predă de câțiva ani doar la clasa pregătitoare a Şcolii Gimnaziale nr. 13. De-a lungul timpului a schimbat mai multe colege de echipă, având în vedere că „problemele sale cu absenţele şi păcănelele trenează de mai mulţi ani”, după cum recunoaşte chiar conducerea şcolii.
La începutul acestui an școlar a făcut echipă cu o învăţătoare venită de la altă unitate şcolară, care nu-i cunoştea trecutul – obişnuinţa de a pleca de la ore pentru a merge la jocurile de noroc. La Vâlcea, noul an şcolar a început în online.
Aşa că a durat ceva până să-i cunoască pe părinţi şi să îndrăznească să le ceară să o împrumute cu diverse sume de bani, care pornesc de la 200 de lei şi ajung la 1.500 de euro. Drept dovadă în acest sens stau discuţiile de pe grupul de WhatsApp cu părinţii, care par mai degrabă nişte negocieri, pe fondul unei pretinse disperări, o metodă care a funcţionat. O parte dintre aceste discuţii au fost postate de publicaţia locală „Timpul de Vâlcea”.
„Mi-a cerut prin telefon să o împrumut urgent. De la 100 de euro cât mi-a cerut iniţial, s-a ajuns în final la 300 de euro”, avea să recunoască unul dintre părinţii care au realizat că sunt şanse să nu-şi mai recupereze niciodată banii.
„A susţinut că o prietenă are de restituit urgent un împrumut. Este o doamnă frumoasă, foarte aranjată, credibilă, convingătoare, a terminat Litere – Teologie. Când ne-am întâlnit tremura, era panicată, mai era şi cu fetiţa de mână. Îi dăduse sângele de la atâta scărpinat în cap. Mi-a fost teamă să nu se sinucidă. Chiar am întrebat-o dacă este ameninţată, şantajată, dacă are datorii la cămătari. I-am dat 700 de euro”, a povestit un alt părinte.
Solicitările de împrumut au început din ianuarie au mai povestit părinţii: „M-a sunat şi s-a plâns că soţul nu o înţelege, că sunt încurcaţi şi cu alte plăţi şi că are nevoie urgentă de 800 de euro. Apoi a revenit şi a spus că mai bine să-i dau 1.000 de euro, pe care mi-i va returna în trei săptămâni. Plângea în telefon, dar când a trebuit să returneze banii, a început să se eschiveze”, mai spun păgubiţii.
Datoriile către părinţi se ridică până acum la aproximativ 5.000 de euro. Dar nu toţi cei păgubiţi au fost de acord să depună plângere, recunoaşte directorul unităţii şcolare, Ion Gherghinaru: „Abia acum, o parte dintre părinţii de la clasa pregătitoare şi-au asumat răspunderea şi au venit cu sesizări, dar nu toţi. Culmea, sunt câţiva care i-au dat bani, chiar sume cuprinse între 500 şi 1.500 de euro, care au refuzat să depună plângere, considerând că aceşti bani sunt pierduţi”.
Citește și: Învăţătoare dependentă de jocurile de noroc. A pierdut fondul clasei la păcănele