Şeful IML a anulat prima expertiză medico-legală în cazul morţii AUREI ION, studenta care a pierut în accidentul aviatic din Munţii Apuseni. Potrivit România TV, legiştii doresc să se stabilească foarte clar dacă rănile suferite în accidentul aviatic i-ar fi putut aduce moartea.
Vezi şi Tatăl Aurei Ion e DISPERAT: Sunt interese sus puse, se doreşte schimbarea cauzei morţii fiice mele
În prima expertiză medico-legală se stabilise că Aura Ion a murit din cauza frigului.
O nouă expertiză şi un nou rezultat ar putea să schimbe şi ancheta făcută de procurorii militari. Astfel, în cazul în care se va stabili că aceste răni, suferite de Aura Ion în accident, ar fi cauzat moartea moartea tinerei, cei care au întâziat operaţiunea de salvare nu vor mai fi traşi la răspundere. Asta deşi până s-a ajuns la locul tragediei a trecut mai bine de 7 ore.
Noua expertiză va fi făcută pe baza actelor care există deja la IML Cluj.
Fostul şef al IML, Vladimir Beliş, a declarat pentru România TV, pe marginea acestui subiect: „Cei de la IML Cluj au ajuns la o concluzie pe care într-o măsură oarecare o prevăzusem şi eu. Ceea ce vorbesc acum, vorbesc fără să fi citit raportul medico-legal, de aceea unele comentarii pe care le fac sunt certe, altele sunt supoziţii.
Primul comentariu este legat de faptul că într-un asemenea accident grav aviatic este imposibil să nu fi existat leziuni traumatice care să afecteze atât organele interne, cât şi zinele exterioare. Aceste leziuni eu nu le cunosc, nu cunosc conţinutul raportului şi ca atare nu le pot comenta decât în ideea că este sigur că aceste leziuni au existat.
Citeşte şi Înduioşător! Ce a apărut la mormântul Aurei Ion la trei luni de la tragicul accident din Apuseni!
În al doilea rând pot să mă refer la ce s-a discutat imediat după găsirea supravieţuitorilor. Doctorul Zamfir a declarat că Aura i-a spus: Nu pot să respir, respir din ce în ce mai greu. Doctorul însuşi a spus că ea era inertă, nu se putea mişca. De aici se poate trage concluzia că la nivelul coloanei cervicale trebuie să fi existat leziuni care să fi împiedicat mişcările.
Pe de altă parte, acest traumatim al coloanei ar fi indus şi o leziune medulară, a conţinutului coloanei vertebrale, traumatism care este de cele mai multe ori mortal, deoarece o dilacerare a măduvei spinării la acest nivel duce în mod obişnuit la un edem. Gândiţi-vă la o leziune traumatică de tip hematom la exterior, că ea se umflă. Acelaşi proces are loc şi la nivelul coloanei vertebrale, respectiv a măduvei spinării.
Acest edem traumatic duce în final la oprirea respiraţiei printr-un mecanism ascendent. Edemul se propagă în sus, către bulb, unde se găsesc centrii vitali. Dacă acest edem ajunge la nivelul bulbului rahidian moartea se intalează, ceea ce corespunde cu ce spunea Aura, în sensul că respiră din ce în ce mai greu„.
Citeşte şi Radu Zamfir a CLACAT. Vezi ce decizie a luat la trei luni după accidentul din Apuseni