Negocierile dintre Rusia şi Ucraina au avansat pe teme secundare, dar stagnează asupra subiectelor politice principale, anunţă un oficial de la Moscova, citat de cotidianul Le Figaro.
„Poziţiile converg asupra punctelor secundare. Dar, în principalele teme politice, nu avansăm”, a declarat Vladimir Medinski, şeful delegaţiei ruse în negocierile pentru oprirea confruntărilor militare din Ucraina.
Ucraina a transmis lista de „necesităţi” către SUA. Aşteaptă de urgenţă 500 de rachete antiaeriene Stinger şi 500 de rachete antitanc Javelin
„Noi insistăm pentru un tratat complet, care, în plus faţă de statutul de neutralitate al Ucrainei, să prevadă o serie de poziţii esenţiale pentru ţara noastră – demilitarizarea, denazificarea, definirea şi recunoaşterea statutului Crimeei şi Donbasului, precum şi o serie de alte poziţii (…). Partea ucraineană se concentrează în primul rând pe obţinerea unor garanţii de securitate din partea unor ţări terţe în contextul neaderării la NATO. Este o poziţie total de înţeles”, a subliniat Vladimir Medinski, citat de agenţia Interfax.
Restricţii la cumpărarea de făină şi ulei de floarea soarelui. Grecia a limitat achiziţia acestor produse, din supermaketuri
La rândul său, Mihailo Podoliak, consilier prezidenţial şi şeful delegaţiei ucrainene, a acuzat Rusia că vrea să prelungească războiul în Ucraina.
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat vineri că Ucraina și Rusia par să aibă poziţii convergente asupra a patru din cele șase subiecte abordate la negocieri, precizând că dezacordurile se menţin asupra statutului teritoriilor separatiste şi al regiunii Crimeea, anexată de Rusia în 2014.
Volodimir Zelenski vrea discuții față în față cu Putin
Președintele Ucrainei a declarat din nou că vrea o întânire cu liderul de la Kremlin pentru a negocia încheierea războiului. Față de pretențiile teritoriale ale Rusiei, Zelenski a declarat că Ucraina ar prefera să fie „distrusă” decât să se predea.
Șeful statului ucrainean a declarat pentru prima dată că este deschis pentru „a încerca să abordeze tot ceea ce supără și nemulțumește Rusia”, inclusiv Crimeea și Donbasul. Potrivit acestuia, Ucraina ar prefera să fie „distrusă” decât să se predea.
„Problema Crimeei și a Donbasului este o poveste foarte dificilă pentru toată lumea”. Sunt necesare „garanții de securitate” și încetarea ostilităților, apoi, „odată cu ridicarea acestei blocade, să vorbim”, a spus președintele ucrainean înainte de a adăuga că poporul ar trebui, prin referendum, „să decidă asupra anumitor forme de compromis” încheiat cu Rusia, scrie Le Figaro.
Ca răspuns, Kremlinul a declarat că discuțiile în curs cu Kievul nu au fost suficient de „substanțiale”. „Se desfășoară un anumit proces de negocieri, dar ne-am dori să fie mai energic”, a spus Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președinției ruse, regretând și „lentoarea” negocierilor. În ultimele săptămâni au avut loc mai multe runde de discuții fără a duce la măsuri concrete.
Ambasada Ucrainei în România a postat pe pagina oficială de Facebook precizările ministrului ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, cu privire la procesul de negocieri al Ucrainei cu Federaţia Rusă, după ce unele agenţii de ştiri au citat declaraţiile preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, referitoare la acest subiect.
”Ţara noastră este sincer recunoscătoare părţii turce şi, în special, preşedintelui Erdogan pentru asistenţa politică şi umanitară, precum şi pentru eforturile diplomatice menite să pună capăt războiului Rusiei împotriva Ucrainei”, afirmă ministrul ucrainean de Externe.
”În acelaşi timp, este important să evaluăm situaţia în mod obiectiv”, a mai precizat Kuleba.
”Nu există un consens cu Rusia în ceea ce priveşte cele patru puncte menţionate de preşedintele Turciei. În special, limba ucraineană este şi va fi singura limbă de stat în Ucraina”, subliniază Kuleba.
”În general, clasificarea subiectelor cheie ale negocierilor în patru sau alte puncte este incorectă. Multe probleme diferite sunt discutate în acelaşi timp de subgrupurile delegaţiilor”, potrivit lui Kuleba.
”Procesul de negociere este foarte dificil. Delegaţia ucraineană a luat o poziţie puternică şi nu renunţă la condiţiile sale. Insistăm, în primul rând, asupra încetării focului, a garanţiilor de securitate şi a integrităţii teritoriale a Ucrainei”, a mai adăugat oficialul ucrainean.
”Ucraina va continua dialogul cu Turcia şi alte părţi interesate pentru a restabili pacea pe teritoriul ucrainean. Sperăm că Turcia, ca prieten şi partener strategic al Ucrainei, îşi va continua sprijinul pe toate căile”, susţine ministrul de Externe.