Cei 13 militari de pe Insula Serpilor sunt în viaţă şi în captivitate, raportează Marina Forţelor Armate ale Ucrainei.
Iniţial s-a scris că toţi cei 13 poliţişti de frontieră care păzeau Insula Şerpilor au fost ucişi după ce nu au vrut să se predea.
Înregistrarea audio cu aceştia a devenit virală pe Twitter, TikTok şi alte reţele de socializare.
Războiul din Ucraina s-ar putea extinde. Letonia permite cetăţenilor săi să lupte în Ucraina
Nava rusă le spune ucrainenilor: „Vă sugerez să vă predaţi armele şi să capitulaţi, altfel voi deschide focul, aţi înţeles?”.
Gărzile ucrainene pot fi auzite apoi spunând „asta este”, înainte de a răspunde cu: „Navă de război rusă, du-te dracului”.
Preşedintele ucrainean Zelenski a lăudat curajul poliţiştilot de frontieră, spunând că toţi vor primi titlul de Erou al Ucrainei.
Insula Şerpilor din Marea Neagră, clasificată drept „stâncă” în sensul Convenţiei de la Montego Bay privind Dreptul Mării din cauza lipsei de surse proprii de apă potabilă, se află la 45 de km de ţărmurile României şi Ucrainei.
Trupele ruse au ajuns la 40 de km de graniţa României – Insula Şerpilor a căzut. Armata rusă vrea culoar până în Transnistria
Rusia, care a anexat în 2014 peninsula Crimeea, controlează în prezent sectoare din Marea Neagră care aparţin de fapt Ucrainei, atrag atenţia observatori de la Kiev.
Ocupată în 1944 de URSS, odinioară românească, Insula Şerpilor, la 45 km de ţărmurile României şi Ucrainei, face parte în prezent din raionul Chilia, regiunea Odesa (Ucraina).
Plenul comun al celor două Camere ale Parlamentului urmează să se reunească, luni, în şedinţa comună în care se va adopta o Declaraţie de susţinere a integrităţii teritoriale, suveranităţii şi independenţei Ucrainei. Iniţial, şedinţa comună trebuia să aibă loc marţi, însă Birourile reunite ale celor două Camere urmează să decaleze programul.