Război în Ucraina. Paraşutiştii militari au aterizat în oraşul de graniţă ucrainean Vovceansk, situat la circa 50 de kilometri nord-est de Harkov, dar au fost înfrânţi de forţele ucrainene, a spus el într-o declaraţie televizată.
Totodată, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ucrainene, Oleksii Arestovici, a declarat marţi că forţele ruse au încercat în mod repetat să captureze capitala regională sudică Mikolaiv, atacuri ce au fost respinse de trupele ucrainene.
„Ar avea nevoie de zece ori mai multe forţe pentru a lua Mikolaiv”, a spus el într-un briefing televizat.
Autorităţile ucrainene au anunţat că un convoi de ajutor umanitar mult aşteptat pentru oraşul asediat Mariupol (sudul Ucrainei) pare să fi fost incendiat, conform CNN.
”Convoiul nostru umanitar se îndreaptă spre Mariupol şi ne bazăm pe angajamentele asumate de Rusia, potrivit cărora este dispusă să înceteze focul. Acum există semnale că Rusia bombardează în direcţia convoiului umanitar”, a declarat, marţi, Iryna Vereshchuk, ministrul ucrainean al Reintegrării Teritoriilor Ocupate Temporar.
Convoiul, format din opt camioane şi peste 30 de autobuze, a pornit la ora locală 10.00, îndreptându-se spre Mariupol din zona Zaporijjea. Era stabilit să transporte oameni, în special femei, copii şi bătrâni, la întoarcere, potrivit oficialului ucrainean. Rusia a anunţat, marţi, încetarea focului pentru cinci oraşe ucrainene, inclusiv Mariupol.
Istoricul Mădălin Hodor: „Vladimir Putin, în momentul de faţă, vrea să schimbe ordinea mondială”
Operaţiunea Forţelor Comunale a Ucrainei (JFO) a oferit şi o actualizare cu privire la starea convoiului. Pe pagina sa de Facebook, autorităţile ucrainene au anunţat că, pentru evacuarea civililor din Mariupol, ”apărătorii oraşului au luat o serie de măsuri: au curăţat drumurile de mine, au înlăturat barierele, etc. Cu toate acestea, ocupanţii nu au lăsat copiii, femeile şi bătrânii să iasă din oraş. Inamicul a lansat un atac tocmai în direcţia coridorului umanitar”.
Locuitorii oraşului Mariupol s-au confruntat în ultimele zile cu o situaţie umanitară care se deteriorează constant, deoarece oraşul rămâne sub asediul forţelor ruse.
Vladimir Putin a propus Ucrainei, prin intermediul premierului israelian Naftali Bennett, o versiune „finală” a planului de oprire a conflictului militar, o soluţie „dificilă, dar nu imposibilă”, afirmă surse citate de cotidianul The Jerusalem Post.
Încep să apară detalii de la întâlnirea premierului Israelului, Naftali Bennett, cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. Conform unor surse familiarizate cu discuţiile desfăşurate la Kremlin, liderul Rusiei a propus o versiune „finală” de oprire a crizei, pe care preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, o poate accepta sau o poate refuza. Propunerea a fost catalogată drept „dificilă”, dar nu „imposibilă”, afirmă sursele citate, precizând că este vorba de un plan mai grav decât dacă ar fi fost o soluţie diplomatică înaintea invaziei, dar „diferenţele dintre părţi nu sunt atât de mari”.