Răsturnare de situaţie, pensiile se majorează anul acesta, cine sunt seniorii români care beneficiază, TABEL majorări

În România, pensiile au fost îngheţate în 2025 din cauza deficitului excesiv. În schimb, Spania, ţară cu o mare comunitate de români, a decis să majoreze pensiile în aceast an, deşi iniţial decretul care s ereferea la indexare fusese resăpins în Parlament.
Filip Stan
30 ian. 2025, 09:30
Răsturnare de situaţie, pensiile se majorează anul acesta, cine sunt seniorii români care beneficiază, TABEL majorări

În România, pensiile sunt înghețate din cauza Ordonanței Trenuleț. În schimb, pensionarii români din Spania vor avea mai mulți bani la pensie începând cu ianuarie 2025. Guvernul vrea să protejeze puterea de cumpărare a seniorilor.

Astfel, creșterile vor ajunge și la 6%, unele pensii ajungând să fie mai mari chiar și cu 90 de euro, deși părea că acest lucru nu se va întâmplă după ce decretul a fost respins săptămâna trecută în Congresul Deputaților. Iată tabelul cu noile sume.

Pedro Sánchez, președintele guvernului spaniol, reconfirmă creșterea de 2,8% a pensiilor contributive în acest an, după ce a ajuns la un acord in extremis cu Coaliția Junts, după căderea decretului omnibus în Consiliul de Miniștri, scrie stiridiasspora.ro.

Vești bune pentru pensionari la o săptămână după ce guvernul spaniol nu a reușit să obțină suficient sprijin în Congresul Deputaților pentru a trece decretul omnibus. Acest lucru a însemnat renunțarea la creșterea de 2,8% a pensiilor contributive prevăzută pentru 2025. Astăzi a avut loc o răsturnare de situație și va exista într-adevăr o creștere a pensiilor, așa cum a fost planificat.

Premierul Pedro Sánchez a fost cel care a anunțat un nou decret-lege regal care include reevaluarea pensiilor, îmbunătățirea pensiilor minime și reducerile prevăzute pentru abonamentul de transport.

Voturile împotrivă ale Partidului Popular și Junts au lăsat fără efect o reevaluare care a ajuns în salariul din ianuarie, dar a rămas de văzut ce se va întâmpla în februarie. La 28 ianuarie, Sánchez a anunțat că majorarea planificată a pensiilor va continua pentru restul anului după ce a încheiat un nou acord in extremis cu Junts și a garantat procedura parlamentară.

Creșterea pensiilor de 2,8% se datorează cifrei IPC confirmate pentru luna noiembrie. Acesta a fost de 2,4%, astfel încât pensiile contributive vor crește cu 2,8 % în 2025, ceea ce reprezintă IPC mediu de la an la an pentru perioada respectivă.

Creșterea este calculată utilizând formula de reevaluare prevăzută în Legea privind reforma pensiilor, care ia în considerare, ca referință pentru determinarea creșterii acestor prestații, IPC mediu anual pentru douăsprezece luni (din decembrie a anului precedent până în noiembrie a anului în vigoare).

Toate pensiile vor crește cu 2,8%, ceea ce înseamnă o creștere de aproximativ 600 de euro pe an pentru pensia medie normală și de 500 de euro pentru pensia medie din sistem, care include alte pensii, cum ar fi pensiile de invaliditate și de văduvie. Creșterea va afecta și pensia minimă din sistem, potrivit cifrelor prezentate de publicația 20Minutos.

Această ajustare salarială se bazează pe formula prevăzută în Legea privind reforma pensiilor, care utilizează IPC-ul mediu anual ca referință.

Astfel, pensiile vor crește cu 2,8%, ceea ce înseamnă:

Pensia maximă: 3.263,94 euro pe lună (14 plăți), adică o creștere anuală de 1.244,61 euro.
Pensia medie de pensionare: aproximativ 600 de euro în plus anual.
Pensia minimă: și aceasta va beneficia de creșteri similare, detaliate mai jos.

Cifrele pentru 2025:

Cu soț dependent: 1.095,30 euro/lună (15.334,17 euro/an).
Fără soț dependent: 874,71 euro/lună (12.245,97 euro/an).
Cu soț neafiliat: 830,30 euro/lună (11.624,17 euro/an).

Pensiile pentru invaliditate:

Invaliditate permanentă cu handicap major:
Cu soț dependent: 1.642,89 euro/lună (23.000,52 euro/an).
Fără soț dependent: 1.312,07 euro/lună (18.368,95 euro/an).

Invaliditate parțială:
Cu soț dependent: 1.277,85 euro/lună (15.334,17 euro/an).

Pensii de văduvie:

Standard: 1.095,30 euro/lună (15.334,17 euro/an).
Titular sub 60 de ani: 662,71 euro/lună (9.277,97 euro/an).

Pensii pentru orfani:

Beneficiar standard: 267,54 euro/lună (3.745,62 euro/an).
Beneficiar sub 18 ani cu handicap >65%: 525,97 euro/lună (7.363,61 euro/an).

Pensiile obţinute în UE, care sunt paşii pentru seniorii români

Dacă ați lucrat în mai multe țări din UE, este posibil să fi dobândit drepturi de pensie în fiecare dintre ele. Cererea de pensionare va trebui depusă la casa de pensii din țara în care locuiți sau din ultima țară în care ați lucrat. Dacă nu ați lucrat niciodată în țara în care locuiți, aceasta va înainta cererea dvs. către țara în care ați lucrat ultima dată.

Țara respectivă va răspunde de tratarea cererii și va aduna dovezile care atestă contribuțiile pe care le-ați plătit în toate țările în care ați lucrat.

Desfrâu bugetar! România închide oficial 2024 cu un deficit halucinant de 8,65% din PIB! Gaura este de peste 30 de miliarde de euro! Cheltuielile cu salariile buge­ta­rilor au crescut cu 24% în timp ce veniturile statului au urcat cu doar 10,4%!

În unele țări, casa de pensii le trimite persoanelor aflate aproape de vârsta de pensionare un formular de cerere de pensionare. Dacă nu primiți formularul, contactați casa de pensii pentru a vedea dacă vi-l va trimite automat.

Documentele necesare

Documentele de care veți avea nevoie diferă de la o țară la alta. În general, trebuie să furnizați coordonatele dvs. bancare, precum și un document de identificare.

Pentru detalii, contactați casa de pensii care vă va trata cererea.

În unele țări din UE, este obligatoriu să fi lucrat o anumită perioadă pentru a dobândi dreptul la pensia corespunzătoare.

În asemenea cazuri, casa de pensii trebuie să aplice principiul cumulării perioadelor, adică să ia în calcul toate perioadele în care ați lucrat în alte țări din UE, ca și cum ați fi lucrat pe teritoriul țării în cauză.

Dacă ați lucrat mai puțin de un an pe teritoriul unei țări

Întrucât unele țări din UE nu oferă pensii pentru perioade scurte de lucru, s-ar putea aplica o regulă specială: drepturile corespunzătoare perioadei respective nu se pierd, ci sunt luate în calcul pentru stabilirea pensiei în țările în care ați lucrat mai mult timp.

Dacă vă confruntați cu probleme în a obține sumele cuvenite pentru perioadele de cotizare mai mici de un an, luați legătura cu serviciile noastre de asistență.

Calcularea pensiei

Casele de pensii din fiecare țară din UE în care ați lucrat vor analiza contribuțiile pe care le-ați plătit la fondul de pensii din țara respectivă, dar și durata și valoarea contribuțiilor plătite în alte țări.

Cuantumul la nivel european

Fiecare țară calculează ce pensie ar trebui să vă plătească ținând cont de toate perioadele în care ați lucrat în orice țară din UE.

Pentru aceasta, cumulează perioadele în care ați lucrat în toate țările din UE și stabilește pensia teoretică, adică pensia pe care ar trebui să v-o plătească dacă toate contribuțiile ar fi fost vărsate în fondul său de pensii, pe toată durata.

Valoarea rezultată se ajustează apoi pentru a reflecta durata efectivă a perioadelor de cotizare din țara respectivă („ prestație pro-rata„).

Cuantumul la nivel național

Dacă îndepliniți criteriile de eligibilitate pentru a primi o pensie de stat într-o anumită țară, indiferent de perioadele în care ați cotizat la fondurile de pensii din alte țări, casa de pensie calculează și pensia națională, cunoscută drept „ prestație autonomă„.

Rezultat

Autoritatea națională compară apoi prestația pro-rata și prestația autonomă și vă oferă prestația care are valoarea mai mare în țara respectivă.

În cele din urmă, veți primi un formular P1, care va justifica decizia fiecărei țări cu privire la cererea dumneavoastră.

Creșterea vârstei legale de pensionare și a cerințelor de contribuție

Dar nu toate sunt vești bune. Odată cu venirea anului 2025, se vor înăspri și cerințele pentru a putea încasa 100% din pensie la pensionare și pentru a putea înceta viața profesională la vârsta de 65 de ani.

În 2027, vârsta legală de pensionare va ajunge la 67 de ani , iar cerința de contribuție pentru pensionare la 65 de ani va crește la 38 de ani și 6 luni . Totuși, așa cum este cazul majorării pensiilor minime, atingerea acestor cifre se va face treptat.

An de an, cererea de la Securitatea Socială va crește și tocmai asta se va întâmpla cu trecerea din 2024 în 2025 . Odată cu noul an, vârsta legală de pensionare va fi majorată cu două luni , iar stagiul de cotizare necesar pensionării la vârsta de 65 de ani va fi majorat cu trei luni.

În consecință, vârsta legală de pensionare va trece de la 66 de ani și 6 luni în 2024 la 66 de ani și 8 luni în 2025 . De asemenea, cerința de contribuție pentru pensionare la vârsta de 65 de ani va trece de la 38 de ani în 2024 la 38 de ani și 3 luni în 2025.

În România, pensiile îngheață

În ajunul Revelionului guvernul a aprobat Ordonanța Trenuleț. Aceasta spune că pensiile vor fi înghețate în anul 2025 deoarece Executivul nu a găsit bani la buget.

Pensiile ar fi trebuit să crească cu 12%. Astfel, pensia medie ar fi ajuns de la 2.720 de lei la 3.050 de lei. Pensia pentru limită de vârstă este, în medie, de 3.300 de lei. Ea ar fi ajuns la 3.700 de lei.

Acest lucru nu se va mai întâmpla. Guvernul a anunțat 2 variante. Una dintre ele prevede că pensiile ar putea fi indexate în toamnă.

A doua variantă ar fi acordarea unui sprijin financiar pentru pensionarii care au pensia sub un anumit prag, să spunem 2.000 de lei.

Însă există și o veste bună. Newsweek amintește că există pensionari care vor primi bani în plus față de cât au contribuit.

Un număr de 925.000 de pensionari primesc pensia minimă sau indemnizația socială. Ei primesc, lunar, suma de 1.281 de lei. Pe baza contribuției, ei ar trebui să primească în medie, în jur de 700 de lei.

Dar, statul le mai pune, la pensie, în medie, 580 de lei pentru a ajunge la indemnizația socială de 1.281 de lei.

DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Singurele zodii care renasc din propria cenușă până la finalul lui aprilie. Primesc cel mai mare ajutor de la Divinitate
Capital.ro
Premieră pentru șoferi. Apare un nou permis de conducere. Ce se întâmplă cu permisul fizic
Playtech.ro
Imagini rare cu fiul Ioanei Băsescu. Talentul impresionant pe care îl are Radu, nepotul fostului preşedinte, la doar 10 ani
DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Adevarul
Mariana Moculescu, în pragul evacuării. Fostul soţ, Horia Moculescu, a sfătuit-o să-şi găsească serviciu: „Nu pot da mai mult decât pot”
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Crește vârsta de pensionare pentru acești români. E ordin de la UE 
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Cine este jandarmul de 34 de ani care s-a împușcat în cap la locul de muncă. Colegii săi sunt în stare de șoc
Cancan.ro
IREAL ce a putut să găsească Piedone la celebrul restaurant Carul cu flori din Craiova: 'Carul cu cancer e aici!' 😱
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă auto pentru românii cu mașini vechi. Guvernul dă ordin Primăriilor: Discutăm de 7-10 ani
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Ambasada SUA avertizează România. Trebuie să dăm bani pentru a avea pace
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alla Pugaciova a lansat cântece împotriva războiului dus de Rusia (AUDIO)