Obligația de a monta repartitoare de căldură de către cetățenii care primesc căldură în sistem centralizat a fost amânată. Anunțul a fost făcut în decembrie 2022, de către Cristina Prună, vicepreședintele Comisiei pentru Industrii și Servicii.
Printr-un document aprobat de Parlament, românii erau obligați să-și monteze repartitoarele de căldură, până la finele acestui an. Conform actului legislativ, începând cu 1 ianuarie 2023, toate facturile la energia termică se vor emite pe baza datelor colectate din aceste dispozitive. Numai că, avem parte de o răsturnare de situație pentru românii care stau la bloc. Schimbarea anunțată acum de USR a devenit oficial valabilă pentru toți locatarii din blocuri.
Încă de la începutul anului se punea problema obligativității montării de repartitoare pentru căldură. Legea care reglementa asta impunea și un termen limită pentru montarea repartitoarele de căldură, și anume finalul lui 2022, mai exact pe 31 decembrie.
Costurile pentru repartitoarele de căldură este de la 70 de lei plus TVA. Costul de instalare, conform specialiștilor, ajunge și la 125 de lei. Și cum într-un apartament sunt cel puțin patru calorifere, costul total de montaj poate ajunge la 500 de lei pentru repartitoare.
Românii care stau la bloc trebuie să-şi monteze repartitoarele inteligente. Riscă amenzi uriaşe de la 1 ianuarie 2023
Dar, deși până în 2027, toate blocurile vor fi nevoite să aibe aceste dispozitive, USR vine și anunță o răsturnare de situație pentru românii care stau la bloc. Cum spuneam, până pe 31 decembrie românii trebuiau să aibe instalate repartitoarele de căldură.
Acum, conform USR, a fost amânată această obligativitate prevăzută în Legea eficienței energetice (nr. 121/2014), până pe 31 decembrie 2023. Anunțul a fost făcut de Cristina Prună, deputat USR și vicepreședinte al Comisiei pentru industrii și servicii, într-un comunicat de presă:
„Acum, deși termenul prevăzut de lege se apropie de final, montarea repartitoarelor de către asociațiile de proprietari nu s-a realizat deoarece beneficiile acestora nu sunt încă clare.
USR a depus, prin urmare, încă un amendament pentru amânarea obligației montării repartitoarelor până la 31 decembrie 2023, amendament adoptat de Parlament. USR va continua să urmărească interesul cetățenilor.
Orice obligație pentru români trebuie să fie în beneficiul lor și să nu să genereze cheltuieli inutile pentru aceștia”, se arată în comunicatul emis de Cristina Prună.
Deși nu se spera la o amânare, în cele din urmă ea a venit. În comunicat deputata a explicat și de unde demersul în legătură cu această lege. Încă de la anunțul implementării pentru repartitoare, românii au avut o anume reticență. De altfel așa s-a întâmplat și cu dispozitivele pentru apa caldă și apa rece la momentul implementării: „Am stat de vorbă în ultimul an cu zeci de președinți de asociații de bloc care mi-au explicat de unde vine reticența montării acestor repartitoare. Am aflat că au fost asociații care le-au montat și apoi le-au demontat pentru că au existat probleme cu costurile și repartizarea agentului termic.
Veşti excelente pentru 2023! Se dau câte 1.000 de lei de la primărie. Ce acte sunt necesare şi care este termenul limită
Principiul de a plăti cât consumi este corect, însă, din discuțiile avute, am înțeles că repartitoarele, așa cum sunt ele astăzi nu răspund acestei nevoi. E necesară o discuție mult mai amplă pentru a găsi soluții serioase în următorul an”, declară deputata USR Cristina Prună în comunicat.
Așadar, răsturnare de situație pentru românii care stau la bloc, iar acum pot răsufla mai ușurați, având în vedere prelungirea termenului de montare pentru repartitoare.