Rusia nu mai cere ca Ucraina să fie „denazificată” şi este pregătită să lase Kievul să adere la UE dacă îşi asumă statutul de neutralitate militară, ca parte a negocierilor în curs de încetare a focului, potrivit FT care citează patru persoane ce sunt la curent cu discuţiile.
Ar fi o adevărată răsturnare de situația dacă Rusia ar renunța la multe din solicitările care până acum păreau fundamentale. Marţi ar urma să aibă loc la Istanbul o notă rundă de negocieri între cele două tabere și pe surse apar știri care mai de care mai interesante.
Joe Biden, după ce l-a insultat lui Putin: „Nu îmi voi cere scuze, nu sunt îngrijorat că acest lucru va duce la o escaladare a conflictului”
Financial Times, citând patru persoane informate despre cursul negocierilor ruso-ucrainene, scrie că Rusia este gata să abandoneze majoritatea cererilor. Kremlinul ar cere Ucrainei să nu adere la NATO, să nu desfășoare baze militare ale țărilor terțe și să nu creeze arme nucleare.
În același timp, Moscova, potrivit surselor FT, este pregătită să accepte aderarea Ucrainei la UE și garanțiile multilaterale de securitate pentru Ucraina din țări precum SUA și Marea Britanie.
În proiectul de acord nu apar nici „demilitarizare”, nici „denazificare”, nici garanții ale statutului limbii ruse, scrie FT.
Problema statutului Crimeei și Donbasului se propune să fie rezolvată prin negocieri directe între Zelenski și Putin.
În același timp, diplomații ucraineni și occidentali nu au încredere în Rusia și recunosc că în spatele presupusei dorințe de a face concesii se află dorința de a câștiga timp și de a regrupa și de a reface forțele pentru o nouă ofensivă.
Trimişii ambelor părţi urmează să se întâlnească marţi, la Istanbul, într-o a patra rundă de negocieri de pace menite să pună capăt invaziei la scară largă a preşedintelui rus Vladimir Putin în Ucraina. Concesiile din partea Rusiei au loc în condiţiile în care ofensiva sa terestră de o lună s-a blocat în mare parte ca urmare a unei rezistenţe ucrainene mai puternice decât se aştepta şi a deficienţelor operaţionale ruseşti.
Dar Ucraina şi susţinătorii săi occidentali rămân sceptici în privinţa intenţiilor lui Putin, temându-se că preşedintele rus ar putea folosi discuţiile ca o perdea de fum pentru a-şi reface forţele epuizate şi pentru a planifica o nouă ofensivă.
O altă persoană a declarat că Ucraina este îngrijorată de faptul că Rusia îşi schimbă poziţia aproape zi de zi, atât în ceea ce priveşte presiunea militară, cât şi în ceea ce priveşte cereri precum „demilitarizarea” Kievului.
Rusia „nu poate şi nu vrea să vorbească despre progrese”, deoarece „ar putea doar să dăuneze procesului de negociere”, a declarat luni Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, citat de Interfax.