Consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak a exclus o potenţială încetare a focului cu Moscova şi a declarat că Ucraina nu va accepta niciun acord cu Rusia care implică cedarea teritoriului ucrainean, relatează CNN.
”Războiul nu se va opri (după concesii). Se va lua o pauză pentru o perioadă de timp”, a declarat el pentru Reuters într-un interviu acordat sâmbătă la biroul prezidenţial ucrainean.
Podoliak a subliniat că dacă Kievul alege să facă concesii, această decizie s-ar întoarce împotriva Ucrainei, deoarece Rusia va răspunde mai agresiv după orice întrerupere a luptei.
Război în Ucraina. Rusia a atacat din nou cu rachete zona Kiev VIDEO
”După un timp, cu o intensitate reînnoită, ruşii îşi vor construi armele, forţa de muncă şi vor lucra la greşelile lor, se vor moderniza puţin, vor concedia mulţi generali… Şi vor începe o nouă ofensivă, şi mai sângeroasă şi de amploare,” a mai explicat el.
”Rusia nu poate fi lăsată la jumătatea drumului pentru că va (dezvolta) o stare de spirit «revanşardă» şi va fi şi mai crudă”, a mai precizat el.
Oficialul ucrainean a respins apelurile referitoare la o încetare urgentă a focului care ar implica trupele ruse care rămân pe teritoriul pe care l-au ocupat în sudul şi estul Ucrainei, spunând că ”forţele (ruse) trebuie să părăsească ţara şi după aceea va fi posibilă reluarea procesului de pace”.
Şeful Biroului Preşedinţiei din Ucraina Andrii Yermak a reiterat afirmaţiile lui Podoliak printr-o postare pe Twitter prin care afirma că ”războiul trebuie să se încheie cu restabilirea completă a integrităţii şi suveranităţii teritoriale ucrainene”.
ONU îndeamnă Rusia şi Ucraina să reia negocierile de pace
ONU a îndemnat joi Rusia şi Ucraina să reia negocierile de pace, care se află într-un punct mort, în Turcia, bazându-se pe contactele avute pentru operaţiunile de evacuare de la Mariupol, relatează AFP.
Operaţiunile de evacuare a civililor derulate în comun de Comitetul Internaţional al Crucii Roşii şi ONU, dar şi predarea combatanţilor de la Azovstal în aceste ultime zile „nu ar fi putut avea loc fără cooperarea între autorităţile Federaţiei Ruse şi Ucrainei”, a declarat responsabilul ONU pentru situaţii de urgenţă, Martin Griffiths, în cadrul unui briefing de presă de la Geneva.
„Îmi place să cred că faptul că această cooperare a funcţionat relativ bine, în orice caz mult mai bine decât în săptămânile precedente, este ceva pe care putem construi”, a spus el.
„Trebuie să insistăm asupra virtuţii dialogului pentru a pune capăt acestui război”, a subliniat el, făcând apel la reluarea discuţiilor care s-au desfăşurat sub egida Turciei între diplomaţi ucraineni şi ruşi.
„Trebuie să ne întoarcem” la masa de negociere, a insistat Griffiths. Turcia a găzduit de două ori negocieri directe între cele două părţi şi preşedintele turc şi-ar dori acum un summit cu participarea preşedintelui rus Vladimir Putin şi a celui ucrainean, Volodimir Zelenski.
Martin Griffiths, care revine dintr-o vizită în Cornul Africii unde perioade consecutive de secetă au aruncat milioane de oameni într-o sărăcie extremă şi în pragul foametei, a insistat, de asemenea, asupra necesităţii de a lăsa Ucraina să-şi exporte cerealele.
Războiul din Ucraina a făcut praf piaţa imobiliară. Chiriile au scăzut la jumătate
Porturile ucrainene sunt sub blocadă rusă şi Rusia, la rândul său, nu poate exporta fertilizatori din cauza sancţiunilor internaţionale. Două elemente care contribuie puternic la creşterea accelerată a preţurilor alimentelor, a reamintit Griffiths.
Trebuie ca aceste exporturi „să se facă şi să se facă repede, pentru că în Ucraina silozurile sunt pline de recolta precedentă iar următoarea se apropie”, a avertizat responsabilul ONU.
„Trebuie s-şi pună cerealele undeva şi noi trebuie să aducem aceste cereale în ţările care au nevoie de ele”, a insistat el.
„Trebuie ca războiul din Ucraina să fie rezolvat din numeroase motive dar două dintre ele sunt importante: primul este că avem nevoie de aceste recolte şi trebuie ca ele să fie însămânţate şi al doilea e că lumea are nevoie de pace în Ucraina, aşa cum o merită şi poporul ucrainean”, a subliniat Martin Griffiths.