În ceea ce privește exercițiul financiar 2014 — 2020, în ultimul an, ministerul de resort precizează că a lansat 41 de apeluri de proiecte, în valoare totală de peste 13 miliarde de euro.
Conform bilanțului MFE, în anul 2016, suma totală a rambursărilor aprobate de la Bruxelles, pentru exercițiul financiar 2007-2013, a depășit 4 miliarde de euro, dintr-un total de peste 14 miliarde de euro. Procentual, rata absorbției efective în 2016 a crescut cu 21,49%, ajungând la un total de 80,16%.
Șeful Executivului a atras atenția că autoritățile române nu a reușit să atragă, în exercițiul financiar 2007—2014, decât 80% din fondurile puse la dispoziție de Uniunea Europeană.
„Există fonduri europene și din bugetul de stat pentru următorii ani până în 2020 și, ca să vă dau un exemplu că nu banii sunt problema, uitați, în perioada 2007—2013 din fondurile europene, fonduri structurale, România a absorbit 80%, cu presiune pe ultima sută. Deci, nu s-au cheltuit toți banii. Asta arată că nu banii sunt problema, ci capacitatea de a utiliza banii respectivi în proiecte care să fie coerente, bine pregătite, să nu trebuiască să fie dați banii înapoi după ce proiectele s-au făcut, în așa fel încât autoritățile locale să se țină de un plan de dezvoltare pe o perioadă de câțiva ani. Asta am vrut să oferim și cred că asta e lucrul cel mai bun pe care îl putem oferi oamenilor de afaceri: predictibilitate”, a afirmat Cioloș, citat de Agerpres.
Premierul a avut, vineri, o întrevedere cu autoritățile din Iași și Vaslui în cadrul căreia a anunțat constituirea unei unități de asistență tehnică care să sprijine cele două județe să implementeze proiecte strategice cu finanțare europeană și guvernamentală.
Datele oficiale arată că valoarea apelurilor lansate în ultimul an, pe fiecare program operațional, ca procent din totalul sumelor alocate, față de valoarea apelurilor lansate înainte de 2016 se prezintă astfel: pe Programul Operațional Infrastructură Mare — procent de 82,89% din totalul de 82,89%, pe Programul Operațional Regional — de 25,62% din totalul de 25,62%, pe Programul Operațional Capital Uman, 16,23% din totalul de 16,23%, pe Programul Operațional Competitivitate, 21,8% din totalul de 50,58%, respectiv pe Programul Operațional Capacitate Administrativă, 19,6% din totalul 37,38%.
„În luna septembrie a acestui an, România a devenit prima țară care semnează Memorandumul pentru Fondurile SEE și Norvegiene 2014-2021. Țara noastră va beneficia de granturi în valoare de peste 500 de milioane de euro. În ceea ce privește condiționalitățile ex-ante pe care România și le-a asumat prin Acordul de Parteneriat încheiat cu Comisia Europeană, în ultimul an au fost îndeplinite 10 condiționalități, pentru alte 11 se așteaptă confirmarea formală privind îndeplinirea, iar restul de 5 sunt în curs de pregătire”, subliniază MFE.
Pe de altă parte, ministerul de resort precizează că, în cursul acestei săptămâni, în marja Consiliului de Afaceri Generale, ministrul Fondurilor Europene, Dragoș Dinu, a avut o serie de întrevederi bilaterale cu înalți oficiali europeni.