Din 2012 până în prezent, România a trecut printr-o perioadă de consolidare fiscală, a explicat Enache Jiru. „Anul trecut, deficitul față de cel prognozat de noi, de 2,2% în termeni de cash, a fost de 1,5%. Anul acesta, deficitul va fi destul de consolidat, iar ținta este de 1,8% în termeni cash și 1,45% în termeni europeni, cum numim noi în European Standards Accounts. România încă se află printre țările Uniunii Europene cu o rată de colectare raportată la Produsul Intern Brut destul de inferioară, de circa 32%. Vom continua într-un program de consolidare și administrare fiscală, cel pe care ANAF îl desfășoară prin reorganizarea sa și campania antifraudă, ale cărei rezultate din punct de vedere al creșterii veniturilor programate se văd’, a spus Jiru.
Potrivit oficialului MPF, odată cu demararea acțiunilor de control, s-a înregistrat o creștere a colectării veniturilor de 0,5% în PIB, respectiv un supliment de 3,5 miliarde de lei, în T1 din 2015.
„Am avut o creștere față de program de 0,5% în PIB din colectarea veniturilor, adică suplimentar circa 3,5 miliarde lei în primul trimestru față de program. Situația la prezent, în trimestrul I, arată că ne aflăm pe surplus bugetar din motive de nerealizare a unor investiții, cu toate că programul era să fim în deficit, anul acesta, de 1,45% în ESA. Avem trei motoare mari de creștere economică: exporturile, consumul privat și investițiile, cu doi mari potențiali investitori, respectiv statul și mediul privat. Creșterea economică este prognozată la 2,8%, în acest an’, a menționat Enache Jiru.
Potrivit acestuia, reducerea TVA la alimente ar produce „un surplus”.
„Pentru anul viitor, surplusul din Codul fiscal ca și contribuție la creșterea economică este de 0,5 — 0,8% față de ținta stabilită. Bugetul pe 2015 a fost construit pe creșterea economică de 2,8%. Economia românească se află pe un trend crescător, la ora actuală”, a afirmat secretarul de stat din MFP.
Comisia Europeană (CE) și-a îmbunătățit ușor estimările privind creșterea economică a României în 2015, până la 2,8%, față de avansul de 2,7% pe care îl preconiza în luna februarie, conform previziunilor de primăvară publicate, marți, de Executivul comunitar.
”Creșterea economică în România este prognozată să rămână robustă în 2015 și în 2016, susținută de consumul privat solid și redresarea investițiilor. Inflația ar urma să scadă semnificativ în 2015 și să rămână la un nivel redus, iar procesul de consolidare fiscală s-ar putea schimba în 2016”, se arată în raportul Comisiei Europene.
În acest an, creșterea PIB va rămâne robustă și peste potențial, la 2,8%, în principal datorită consumului privat și a investițiilor. Accelerarea cererii pe plan intern, sprijinită de reducerea taxării indirecte, precum și de mediul extern, ar urma să majoreze avansul economiei la 3,3% în 2016.