Rata de succes în transplantul renal la Clinica Fundeni e mai ridicată decât media europeană

Rata de succes în transplantul renal la Clinica Fundeni este mai ridicată decât media europeană, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, Ioanel Sinescu, șeful Centrului pentru Uronefrologie și Transplant Renal din cadrul Institutului Clinic Fundeni.
Alina Costache
28 iun. 2017, 11:26
Rata de succes în transplantul renal la Clinica Fundeni e mai ridicată decât media europeană

„Din 1997, de când actuala generație și-a preluat responsabilitatea asupra Centrului de transplant și de chirurgie urologică de la Fundeni, a efectuat 1.871 de transplanturi renale și recoltarea de organe de la donatori în moarte cerebrală în condițiile fondării unei legislații moderne, Legea transplantului, cu criterii foarte definite privind moartea cerebrală în condițiile de diagnostic privind moartea cerebrală. (…) În cei 20 de ani de activitate am ajuns la 1.871 de transplanturi renale în total, cu o rată de succes foarte mare, mai ridicată decât media europeană. Pentru faptul că încă nu am atins procentajul ridicat al recoltării de la donatori în moarte cerebrală, noi avem încă o statistică: cam jumătate dintre transplanturi efectuate de la donatori în viață și jumătate cu rinichi de la donatori în moarte cerebrală”, a afirmat academicianul.

Potrivit acestuia, rata de funcționalitate a grefei este în jur de 85% și aproximativ la fel și rata de supraviețuire a pacienților după transplant, în condițiile în care „pe dializă mortalitatea este cam de zece la sută pe an”.

Ioanel Sinescu, rector al UMF „Carol Davila”, a spus că specialiștii clinicii pe care o conduce au realizat anul acesta aproximativ 50 de transplanturi, având în vedere faptul că în acest an activitatea de recoltare de organe este „mai slabă” decât în ceilalți ani.

„Probabil și rezultat al denigrărilor și al discuțiilor neavenite sub multe aspecte a ceea ce înseamnă activitatea Agenției Române de Transplant și a transplantării propriu-zise, a eticii transplantului și a susținerii de către Ministerul Sănătății a programului de transplant”, a mai spus profesorul Ioanel Sinescu.

În opinia sa, un avantaj a fost acela că echipa este una „omogenă”, lucrează după protocoale foarte clare, iar „toată lumea face ce trebuie să facă și când”.

Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” și Centrul pentru Uronefrologie și Transplant Renal — Institutul Clinic Fundeni au organizat miercuri simpozionul „Transplantul Renal în ‘UMF Carol Davila’ — 37 de ani de experiență”.

„2017 este un an aniversar în mai multe feluri. Întâi de toate, UMF Carol Davila împlinește 160 de ani de când a fost fondată. A fost fondată prin entuziasmul unor oameni deosebiți, în jurul cărora s-au grupat numeroși savanți, care în scurtă vreme au pus numele facultății de medicină din București pe harta academică a centrelor performante din Europa și lume în diverse specialități, românii având de altfel contribuție la fondarea a cinci specialități medicale pe mapamond. Anii au trecut, generațiile s-au schimbat. Ne aflăm acum la 160 de ani, reper la care evident încercăm să căutăm niște coordonate, să aflăm unde ne găsim în momentul de față cu activitatea medicală, cu activitatea de educație, de cercetare în România, deci pe plan intern, în plan european și în plan internațional și evident să încercăm ceea ce ne este foarte greu, o comparație cu înaintașii noștri, care au fost personalități medicale de prim plan în lumea mondială a medicinei și a cercetării medicale”, a subliniat Ioanel Sinescu.

Evenimentul de miercuri a marcat 37 de ani de transplant renal în UMF Carol Davila. „În februarie 1980, profesorul Proca a efectuat primul transplant de organe în România prelevând un rinichi de la mamă și transplantându-l la fiu, deci cu donator în viață”, a amintit profesorul Ioanel Sinescu.

Citeşte şi Ministerul Sănătăţii: Programul Naţional de Transplant funcţionează la capacitate bună şi cunoaşte o revenire importantă în acest an

 

 

DailyBusiness
Salarii regale la Aeroportul Mihail Kogălniceanu. Ce venituri au liderii în plină austeritate
Spynews
Cum prepari cea mai bună ruladă cu mere cu blat turnat. Un desert plin de savoare, super-ușor de făcut acasă
Bzi.ro
Situație halucinantă în cazul Caracal! Părinții Alexandrei Măceșanu cer eliberarea lui Gheorghe Dincă! Ce vor în schimb
Fanatik.ro
Netflix, anunț important despre cel mai popular serial. Vine și sezonul trei, după ce primele două au rupt orice top
Capital.ro
Lovitura care-l îngroapă pe Călin Georgescu. Dosar penal! Decizia nopții în România
Playtech.ro
Românii care rămân fără ajutorul social. Autorităţile nu mai dau bani, e dezastru pentru...
DailyBusiness
Produsul iubit din comunism revine în magazine! Prețul mic va câștiga inimile tuturor românilor
Adevarul
Decizie CCR: impozitarea progresivă a pensiilor speciale este neconstituțională. „Reglementări insuficient elaborate și lipsite de precizie”
wowbiz.ro
Larisa Iordache, pierdere uriașă cu puțin timp înainte să nască! Fosta gimnastă suferă cumplit: „Rămas bun, suflet drag. Am simțit, după multe vizite la medici...”
Spynews
Bianca Mitroi și Robert Braia de la Insula iubirii s-au împăcat? Cum au fost surprinși în aceeași locație / FOTO
Spynews
Actriţă celebră, moartă din cauza gripei. Avea 48 de ani și era mama a doi copii / FOTO
Evz.ro
Impozitele pe locuințe, mașini și terenuri, în 2025. Românii care beneficiază de reduceri
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Când vor fi livrate pensiile pentru luna februarie. Poștașii vor distribui banii cu întârziere
Cancan.ro
BREAKING | Claudia Udrescu a murit pe loc, după ce a căzut de la balconul casei sale 😢
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
EL îi ia locul lui Călin Georgescu?! Dezvăluirea care detonează România: Se vor scufunda
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
El e tânărul care a murit electrocutat acasă, când făcea grătar! Tiberiu avea doar 22 de ani: "Era voinicuț, era ascultător"
substantial.ro
Reform UK devine cea mai populară formațiune politică din Marea Britanie
MediaFlux
CONCEDIILE se ADAUGĂ la PENSIE! Casa de PENSII a explicat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Corabia Șoșoacăi în prag de naufragiu politic: sfeștania nu a folosit la nimic