Rata deceselor de la Spitalul Pantelimon, cu 50% mai mică după izbucnirea scandalului. În mai 2024, erau aproximativ 67 de pacienți pe lună care mureau, iar acum, după depunerea sesizării, numărul deceselor a scăzut la 46. Una dintre doctorițele inculpate, care nu participa la resuscitarea bolnavilor, a renunţat la practica prin care scădea noradrenalina şi a început să respecte protocolul.
Judecătorul care a hotărât arestarea preventivă a celor doi doctori anestezişti de la Spitalul Sfântul Pantelimon respinge, în baza probelor prezentate în faza de urmărire penală, ipoteza conform căreia acestea au acţionat din culpă sau din„ neştiinţă profesională”.
„Relevant sub acest aspect apreciază judecătorul de drepturi şi libertăţi este şi faptul că, începând cu luna mai, luna următoare sesizării făcute de martora …, practica inculpatei … s-a modificat în sensul că nu a mai modificat ratele de noradrenalină, participând parţial la manevrele de resuscitare, lucru pe care nu-l făcea anterior. Totodată, martorul … a mai arătat că manevrele de resuscitare durează, în prezent, ca urmare a sesizării, 45 de minute conform protocolului şi nu mai sunt întrerupte de inculpată, iar pacienţii declaraţi exitus sunt ţinuţi conform protocolului conectaţi la aparate pentru alte 2 ore după deces”, se arată în motivarea Tribunalului Bucureşti.
Statisticile arată că rata deceselor, după reclamația făcută la Parchet, au scăzut cu aproape 50%.
„Din datele statistice ale deceselor din perioada 01.01.2023-30.06.2024 transmise de Spitalul Sf. Pantelimon Bucureşti faptul că, în luna mai 2024, luna imediat următoare sesizării faptelor, s-au înregistrat cele mai puţine decese din ultimul an şi jumătate în cadrul secţiei ATI, respectiv 46 de decese în condiţiile în care media deceselor pe lună în perioada 01.03.2023-30.04.2024 era de 67/lună”, se mai arată în documentul instanţei de judecată.