Rata la bancă a ajuns ca împrumutul la Nuțu Cămătaru. Ca de obicei, cei care au de suferit sunt românii care acum sunt nevoiți să scoată din buzunar sume impresionante de bani pentru a-și achita creditele la bancă care acum au ajuns la nivelul împrumuturilor la Nuțu Cămătaru.
Aceștia sunt disperați și spun că dacă ratele vor continua să crească în curând, nu își vor mai permite să își achite creditele.
De exemplu, un bărbat care în anul 2011 a luat un credit ipotecar pe 30 de ani și care în ultimii 11 ani a plătit lunar o rată de 267 de euro, din iunie 2022 și până în prezent, suma a crescut iar în aceste momente bărbatul are de achitat 397 de euro pe lună.
Bărbatul spune că nu înțelege de ce a fost pusă această povară pe umerii românilor și se întreabă unde sunt instituțiile statului care ar trebui să le protejeze interesele.
”Eu am un credit ipotecar, din 2011 și până în 2022 am plătit o rată de 267 de euro. Din iunie 2022 plătesc 350 de euro și am ajuns luna aceasta la 397 de euro, sunt 130 de euro în plus. Cine câștigă acești bani? De ce această povară pe umerii românilor? Unde sunt instituțiile statului care ar trebui să ne protejeze?(…) Nu o să pot nici eu să îi plătesc la un moment dat și ce o să se întâmple? Mai am încă 15 ani de plată”, a declarat bărbatul.
Un alt român care în urmă cu câțiva ani a luat un credit pentru care lunar plătea o rată de 1.500 de lei și a ajuns acum să plătească cu 800 de lei în plus spune că nimeni nu i-a explicat de ce trebuie să plătească atât de mulți bani în plus. Mai mult, bucureșteanul a spus că în aceste momente, nimeni nu mai riscă să facă un credit la bancă tocmai din cauza acestor majorări ale ratelor.
”Au crescut foarte mult și chiar nejustificat. De la o rată de 1.500 de lei am ajuns să plătesc 2.000 și cu aproape 800 de lei în plus. Nimeni nu îți explică de ce o asemenea creștere. Nu cred că cineva își mai permite să mai facă credite, nu cred că cineva mai riscă să mai facă credit mai ales că vorbim de credit imobiliar pe o perioadă mai lungă de timp”, a spus bucureșteanul.
Citește și Românii rămân cu rate mari la credite. ANPC a pierdut în instanţă şi cu Raiffeisen Bank