Dacă anul trecut Ministerul Sănătății raporta o rată a mortalității de sub 2-3% din totalul cazurilor de COVID, astăzi această valoare a ajuns la sub 0,5%.
Potrivit raportului de marți, 26 iulie, 12.353 de noi cazuri de SARS-COV-2 au fost consemnate de Ministerul Sănătății. De asemenea, au fost raportate 32 de decese, ceea ce înseamnă o rată a mortalității de 0,26%. Cele 32 de decese raportate la cele 14.938 de români vindecați înseamnă, de fapt, 0,21%, potrivit datelor Worldometers.info, consultate de RomâniaTV.net.
Evident, în acest calcul au fost luate doar cazurile pozitive confirmate oficial. În mod real, numărul persoanelor infectate, purtătoare de virus, în general asimptomatice, este mult mai mare, cu atât mai mult în contextul în care varianta Omicron este mult mai blândă și mai contagioasă.
Potrivit ministrului Alexandru Rafila, din decembrie 2021, când numărul de infectări raportat oficial era de 1,8 milioane, oficialul de la MS estima că, de fapt, 10 milioane de români ar fi avut COVID. Astfel, 8 milioane nici măcar nu au știut că sunt infectați cu SARS-COV-2. În acest caz, rata de mortalitate ar fi fost mult mai mică.
Pentru săptămâna 13-19 iunie 2022, INSP a raportat 2.609 de noi infectări și 12 decese, ceea ce înseamnă o rată de deces de 0,45%.
De la începutul crizei COVID-19 au fost consemnate în România 3 milioane de infectări, 2,8 milioane de persoane vindecate și peste 65.000 de decese, adică 2,1% din totalul infectărilor și 2,3% din persoanele care s-au recuperat.
La nivel mondial, tot strict în baza datelor oficiale, fără estimări cu privire la numărul real de infectați, rata de deces în urma infecției cu SARS-COV-2 este scăzută. 1,1% reprezintă 6,4 milioane de decese din totalul de 546,1 milioane de cazuri confirmate. Până în prezent, 576,2 milioane de cazuri au fost confirmate la nivel mondial, potrivit Worldometers.info.
Potrivit unui studiu realizat de Școala de Igienă și Boli Tropicale din Londra, citat de cotidianul The Times, România avea cel mai mare procent al populației imunizate natural din Europa în noiembrie 2021, de aproximativ 70%. Țara noastră figurează cu cea mai scăzută rată de vaccinare COVID din Româna. Doar 42% au acceptat serul pe care nu și-l mai administrează aproape nimeni.
În contextul creșterii numărului de infectări, ministrul Alexandru Rafila nu a anunțat măsuri suplimentare. Starea de alertă a fost eliminată în martie 2022.