Rata şomajului a crescut. Circa 300.000 de persoane fără loc de muncă, în evidenţele autorităţilor. Conform ANOFM, la sfârşitul lunii noiembrie, rata şomajului înregistrat la nivel naţional a fost de 3,32%, mai mare decât cea din luna anterioară cu 0,05pp şi mai mare cu 0,34 pp decât cea din luna noiembrie a anului trecut.
Numărul total de şomeri la finele lunii noiembrie a fost de 290.676 de persoane, mai mare cu 4.945 de persoane faţă de cel înregistrat la finele lunii anterioare.
Din totalul şomerilor înregistraţi, 95.903 au fost şomeri indemnizaţi şi 194.773 neindemnizaţi. Numărul şomerilor indemnizaţi a crescut cu 1.934 persoane, iar numărul şomerilor neindemnizaţi a crescut cu 3.011 persoane faţă de luna precedentă.
Rata şomajului a crescut. Pe medii de rezidenţă, numărul şomerilor la finele lunii noiembrie se prezintă astfel: 100.446 şomeri provin din mediul urban şi 190.230 şomeri provin din mediul rural.
Cei mai mulţi şomeri aveau între 40 – 49 de ani (77.168), urmaţi de cei din grupa de vârstă 50 – 55 de ani (55.069), la polul opus aflându-se persoanele între 25 – 29 de ani (15.342).
Rata şomajului a crescut. În ce priveşte nivelul de instruire, şomerii fără studii si cei cu nivel de instruire primar au o pondere însemnată în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele ANOFM (25,60%).
Iohannis retrimite în Parlament Legea care modifică sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea forţei de muncă
Şomerii cu nivel de instruire gimnazial reprezintă 25,21% din totalul şomerilor înregistraţi, iar cei cu studii universitare 6,47 %.
Rata şomajului a crescut şi în construcţii INS: Antreprenorii estimează scăderea activităţii în construcţii şi servicii şi scăderea moderată a numărului de salariaţi în industria prelucrătoare şi servicii, până în februarie
Antreprenorii estimează scăderea activităţii în construcţii şi servicii şi scăderea moderată a numărului de salariaţi în industria prelucrătoare şi servicii, până în februarie, precum şi creşterea moderată a preţurilor în industria prelucrătoare şi comerţul cu amănuntul, arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).
INS anunţă scăderea activităţii în construcţii şi servicii, scădere moderată a numărului de salariaţi în industria prelucrătoare şi servicii, ceştere moderată a preţurilor în industria prelucrătoare şi comerţul cu amănuntul.
”Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care NU trebuie confundat cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS”, precizează INS.