Numărul şomerilor (în vârstă de 15 – 74 ani), estimat pentru luna ianuarie 2014, este de 730.000 de persoane, în scădere faţă de luna precedentă, când au fost înregistrate 732.000 de persoane, şi în creştere faţă de aceeaşi lună din anul precedent (708 mii persoane).
Potrivit Agerpres, pe sexe, rata şomajului pentru bărbaţi o depăşeşte cu 1,3 puncte procentuale pe cea a femeilor, valorile respective fiind 7,8% în cazul persoanelor de sex masculin şi 6,5% în cazul celor de sex feminin.
Pentru persoanele adulte (25 – 74 ani), rata şomajului a fost estimată la 5,8% pentru luna ianuarie 2014, fiind de 6,4% în cazul bărbaţilor şi de 5,1% în cel al femeilor.
Numărul şomerilor din această categorie de vârstă (25 – 74 ani) reprezintă 73,6% din numărul total al şomerilor estimat pentru luna ianuarie 2014.
Datele INS se referă la şomajul calculat conform conform definiţiei internaţionale a Biroului Internaţional al Muncii (BIM). Şomerii, conform definiţiei BIM, sunt persoanele în vârstă de 15-74 ani care îndeplinesc simultan următoarele trei condiţii: nu au un loc de muncă; sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni; s-au aflat în căutare activă a unui loc de muncă oricând în decursul ultimelor patru săptămâni.
Rata şomajului reprezintă ponderea şomerilor în populaţia activă, care cuprinde toate persoanele ce furnizează forţa de muncă disponibilă pentru producţia de bunuri şi servicii în timpul perioadei de referinţă, incluzând populaţia ocupată şi şomerii.