Conducerea Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB) a trimis o scrisoare Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) în care arată că în 20 iulie „a luat la cunoştinţă de măsura ANAF referitoare la indisponibilizarea sumelor existente, precum şi a celor viitoare provenite din încasări zilnice în conturile în lei şi/sau valută ale regiei, deschise la unităţi bancare, până la concurenţa sumei de 84.868.460 de lei, reprezentând dobânzi şi penalităţi aferente TVA aflată în litigiu”.
Conducerea RATB arată în scrisoare că, în 24 iulie, Consiliul de administraţie al RATB a aprobat varianta deblocării situaţiei prin eşalonarea la plată a obligaţiilor fiscale administrate de ANAF pentru o perioadă de cel mult cinci ani, iar în acest sens regia trebuie să constituie o garanţie care poate consta într-o scrisoare de garanţie bancară, în mijloace băneşti consemnate pe numele contribuabilului la dispoziţia organului fiscal, la o unitate a Trezoreriei, în instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor proprietate RATB sau încheierea unui contract de ipotecă sau gaj în favoarea ANAF, având ca obiect bunuri proprietate a unei terţe persoane.
În acest sens, pentru creşterea veniturilor regiei şi asigurarea surselor financiare necesare achitării lunare a obligaţiilor eşalonate de către ANAF, RATB cere CGMB să aprobe proiectul de hotărâre privind aprobarea politicii tarifare actualizate a regiei.
RATB propune noi tarife pentru călătoriile cu mijloacele de transport în comun, costul pentru o singură călătorie urmând să fie de 2 lei, faţă de 1.3 lei cât este în prezent, un abonament lunar pe o linie – 45 de lei, pe două linii – 55 de lei, un abonament general pe toate liniile urbane – 75 de lei, iar un abonament general urban plus expres, adică pe toate liniile urbane şi expres – 180 lei.
Preţurile abonamentelor lunare nominale reduse ar urma să fie de 22,50 lei pentru o singură linie, 27,50 lei pentru două linii, şi 37,50 pentru abonamentul pe toate liniile urbane. Pentru cursele expres costul a două călătorii va fi de 10 lei, pentru 10 călătorii ar urma să se plătească 40 de lei, iar un abonament lunar ar costa 120 de lei.
De asemenea, un abonament nenominal pentru o zi ar trebui să coste 12 lei, un abonament nominal pentru 7 zile – 25 de lei, iar un abonament nominal pentru 15 zile – 40 de lei.
RATB mai propune şi o suprataxă pentru nevalidarea abonamentului de 10 lei, iar pentru călătoria cu mijloacele de transport fără achiziţionarea unui titlu de transport valabil, suprataxa ar urma să ajungă la 100 de lei.
Reprezentanţii RATB mai cer CGMB să beneficieze de gratuitate la transportul cu mijloacele de transport ale RATB pensionarii cu nivelul pensiei inferior unei limite, în anumite intervale orare şi doar pe baza cardurilor de transport electronice.