În timp ce în alte capitale europene astfel de sisteme sunt instalate de ani buni, alături de benzi unice pentru transport în comun, în Bucureşti un astfel de sistem urmează a fi instalat abia anul următor.
„RATB intenţionează să achiziţioneze aceste echipamente şi abonamentele de date aferente ( echipamente de transmitere în timp real a poziţiei geografice – n. red.)– în funcţie de fondurile disponibile – în cursul anului 2017, moment în care va face şi o selecţie publică de oferte, conform legislaţiei în vigoare, pentru realizarea unei aplicaţii care să informeze călătorii în timp real despre poziţia şi timpul în care va ajunge în staţie vehiculul dorit”, a declarat pentru ZF Constantin Tobescu, şef Birou Relaţi Publice în cadrul Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB). Spre comparaţie, în Budapesta, sistemul de monitorizare în timp real a mijloacelor de transport în comun a fost implementat încă din 2013, iar pasul următor este de a introduce plata cu ajutorul telefoanelor mobile.
În ceea ce priveşte autobuzele RATB, din cele 1.000 de autobuze Mercedes Citaro achiziţionate în trecut, regia autonomă are în circulaţie un număr de 712 vehicule, conform programului în vigoare.
Jumătate din parcul de autobuze nu au aer condiţonat, iar în staţie timpul mediu de aşteptare este între 10 şi 15 minute din cauza lipsei benzilor unice. În Budapesta, spre exemplu, un călător aşteaptă 3 minute pentru un autobuz.
Miza transportului în comun o reprezintă benzile unice, astfel încât pe lângă numărul mai mare de autobuze să crească şi eficienţa lor. în momentul actual, traficul aglomerat îngreunează circulaţa autobuzelor, iar în loc ca acestea să fie mai rapide decât un autoturism (prin benzi dedicate), acestea sunt mai încete şi vin la diferenţe de zeci de minute în staţe.
„Proiectul benzilor unice va fi derulat de Primăria Municipiului Bucureşti. RATB a înaintat propuneri pentru amenajarea benzilor dedicate pe 12 artere, într-o primă etapă”, potrivit oficialilor RATB.
Bucureştiul are în prezent 139 km de linie ferată pentru tramvai, din care numai o parte este modernizată. Din cele aproape 500 de tramvaie pe care le are RATB-ul, dintre care între 250 şi 300 sunt în circulaţie, numai trei oferă condiţi decente de transport. Din total, mai bine de jumătate din tramvaie au un grad de uzură de peste 100%, scrie Ziarul Financiar.