Reprezentanții RATB spun că decizia este influențată de evoluţia cursului leu-euro, creşterea TVA-ului la 24%, inflaţie, dar şi modificarea frecventa a preţului petrolului pe pieţele internaţionale. În plus, Regia susţine că tarifele la călătorii nu au mai fost majorate din 2008 şi că sunt printre cele mai scăzute din ţară.
RATB vrea şi limitarea gratuităţii pentru pensionari și are în plan introducerea unui card cu număr limitat de călătorii gratuite în intervalul 9-15.00. Pentru a pune în practică majorarea, RATB trebuie să obţină însă aprobarea Consiliului General al Primăriei Capitalei.
De asemenea, tarifele pentru călătoria cu metroul vor fi majorate cu 16%-33%. Preţul unei cartele de metrou pentru două călătorii va ajunge la 5 lei, faţă de 4 lei cât este în prezent, potrivit unui proiect de act normativ al Ministerului Transporturilor.
Preţul pentru cartela cu 10 călătorii va creşte de la 15 lei la 20 lei, iar pentru un abonament lunar nelimitat pasagerii vor scoate din buzunar 70 lei, faţă de 60 lei în prezent.
Preţul unui abonament săptămânal cu număr nelimitat de călătorii va creşte de la 20 lei la 25 lei, iar cel al unui abonament de o zi va fi majorat de la 6 lei la 8 lei.
Noile tarife sunt incluse în anexa unui proiect de ordin al ministrului Transporturilor, pentru aprobarea tarifelor la călătoria cu metroul.
Măsura, care ar urma să intre în vigoare la 28 martie, va conduce la creşterea veniturilor anuale ale Metrorex cu circa 44 milioane lei şi implicit la diminuarea deficitelor de finanţare, se arată în referatul de aprobare al proiectului.
Mai mulți bucureșteni au protestat, joi, împotriva deciziilor Metrorex privind creşterea tarifelor de călătorie cu metroul şi eliminarea cartelelor cu 62 călătorii.
Protestatarii au avut bannere cu mesajele: „Metrorex ne fură!” și „Scumpiri nejustificate. Licitații trucate”.