Sute de mii de români cu credite în euro vor beneficia de rate mai mici, în urma deciziei recente a Băncii Centrale Europene (BCE). Instituția financiară cu sediul la Frankfurt a anunțat astăzi o reducere a dobânzii de referință, ceea ce se traduce prin economii modeste pentru debitori.
În timp ce această scădere va aduce ajustări favorabile, specialiștii sugerează că refinanțarea cu dobândă fixă ar putea oferi economii mai substanțiale.
Decizia a fost anunțată de BCE și vizează reducerea ratei dobânzii de referință de la 3,75% la 3,50%, o scădere de 0,25%.
Citește și : Casa Națională de Pensii clarifică neconcordanțele din deciziile de recalculare a pensiilor
„A fost o decizie luată în unanimitate. Până în 2025, inflaţia va ajunge în ţinta de 2%. Acest proces gradual de dezinflaţie ne-a permis să relaxăm gradul de restricţie a politicii monetare”, a declarat Christine Lagarde, preşedintele BCE.
Scăderea dobânzii-cheie se va reflecta în reducerea ratei EURIBOR, indicele în funcție de care sunt stabilite dobânzile variabile în euro. De exemplu, pentru un credit de 70.000 de euro pe o perioadă de 30 de ani, rata lunară va scădea de la 485 de euro la 473 de euro, ceea ce reprezintă o economie de 12 euro lunar.
Românii cu credite în euro au acum două opțiuni pentru a beneficia de rate mai mici: refinanțarea creditelor cu dobândă fixă, fie în euro, fie în lei.
„Avem şi 8 bănci în piaţă care oferă credite în euro în continuare şi trei dintre ele chiar cu această dobândă fixă iniţială de 3-5 ani, iar dobânda fixă iniţială pleacă chiar de la un nivel de 4,99%, 4,65%”, a declarat Irina Chiţu, expert în creditare.
Citește și : Veste bună pentru posesorii de card Revolut din România, suma medie a ajuns la 1.855 de euro
Dacă se alege refinanțarea în euro cu cea mai mică dobândă fixă disponibilă pe piață, rata ar putea scădea cu până la 79 de euro. Costurile asociate cu refinanțarea s-ar amortiza în aproximativ opt luni.
Alternativ, refinanțarea în lei ar putea reduce plățile lunare cu aproximativ 300 de lei. „În momentul acesta, creditele în lei şi creditele în euro sunt cam la acelaşi nivel când vorbim de dobânda anuală efectivă”, a adăugat Chiţu.
Conform datelor Băncii Naționale a României (BNR), creditele pentru locuințe în euro reprezintă aproximativ 30% din totalul împrumuturilor, echivalând cu 13 milioane de euro. Această schimbare în politica monetară a BCE va influența astfel un număr semnificativ de români care au împrumuturi în moneda europeană.