Ratele creditelor românilor continuă să crească. Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat marţi la 4,25% pe an, de la 4,03% pe an cât era vineri, conform BNR. Este cel mai mare nivel din ultimii 9 ani.
La debutul lui 2020, indicele ROBOR la 3 luni era 3,19% pe an, iar la începutul anului trecut se situa la 1,98%.
Citeşte şi: FMI, avertisment privind războiul din Ucraina: „Va afecta semnificativ economia mondială”
Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat luni la 4,30% pe an, iar ROBOR la 12 luni a ajuns la 4,40% pe an, de la 4,28% pe an cât era vineri.
În februarie, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,5% pe an, de la 2% pe an şi păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară.
Economiştii şefi sunt de părere că izbucnirea războiului din Ucraina va conduce la o majorare a dobânzii de politică monetară până la 4% (ING Bank) sau chiar 4,25% (Raiffeisen Bank). Tot războiul este cel care reduce şi aşteptările de creştere economică la 2%, unii economişti vorbind chiar de posibilitatea apariţiei unei recesiuni tehnice, scrie Economica.net.