Indicele ROBOR cu scadenţă la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut astăzi la 1,25%, faţă de nivelul de 1,14% înregistrat marţi.
Şi indicele ROBOR la 6 luni, folosit în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, a avansat la 1,35%, de la 1,25% ieri.
La începutul lunii septembrie, ROBOR la 3 luni era cotat la 0,92%, iar la începutului anului curent era la 0,87%. Creşterea a fost mai accelerată în septembrie, după mai multe luni de stabilitate.
Adio dobânzi ireal de mici la creditele în lei. În caz că nu aţi observat, a început trendul de creştere a ROBOR. Cum arată graficul de coşmar. Pregătiţi-vă să plătiţi mai mult pentru rata la bancă. Dacă salariul nu vă creşte, trebuie să tăiaţi din altă parte
Indicele a coborât sub 1% în ianuarie 2016 şi nu a mai revenit peste acest nivel până în 18 septembrie 2017. Ultima dată când ROBOR la 3 luni a fost cotat peste 1,2% a fost în octombrie 2015.
Robor reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. El se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de 10 bănci selectate de Banca Naţională.
De exemplu, dobânda pentru creditul de locuinţă acordat de bănci prin programul Prima casă este formată dintr-o marjă fixă de 2% plus Robor la 3 luni.
Robor este influenţat de nivelul de lichiditate din piaţă. Majorarea nivelului acestui indicator poate să fie resimţită în viitor de români şi să plătească rate mai mari la credite.
Ajustarea ratelor dobânzilor este o operaţiune realizată de obicei trimestrial de către bănci.