Românii care îşi convertesc creditele luate în urmă cu 9-10 ani ar putea beneficia de reducerea la jumătate a ratei pe care o plătesc în prezent. Există un amendament depus în comisiile de specialitate prin care se specifică foarte clar ca în cazul celor care vor să recurgă la conversia creditelor, cursul folosit să fie cel din momentul în care a fost luat creditul. Adică faţă de 4 lei şi puţin cât este un franc în acest moment, conversia să fie făcută la 1.85, 1.90 – pentru că atât era cotat un franc elveţian în anii 2007-2008. Aşadar, ratele acestor persoane ar scădea la jumătate dacă legea va fi adoptată în forma actuală.
În acest moment, peste 50 de mii de persoane aşteaptă această lege. PNL a stabilit, în şedinţa de astăzi, să voteze această lege.
„Conversia creditelor în franci elvețieni a fost alt subiect în Biroul Politic Național al PNL. Se va merge în comisiile reunite cu propunerea de curs istoric”, a spus Gorghiu la finalul ședinței conducerii partidului.
Șeful Direcției Stabilitate Financiară din cadrul Băncii Naționale a României (BNR), Eugen Rădulescu, a declarat recent că impactul conversiei creditelor în franci elvețieni la cursul istoric va fi de 2,4 miliarde de lei.
„În cazul în care s-ar realiza această conversie la cursul istoric, costurile pe care vor trebui să le suporte băncile din diferența de curs valutar este de 2,4 miliarde de lei. Aceasta se va transpune într-o scădere medie de 1,8 puncte a solvabilității sistemului bancar, ceea ce încă pare să fie suportabilă. Atâta doar că avem două bănci care vor ajunge cu indicatorul de solvabilitate sub nivelul care le permite continuarea funcționării, iar alte patru bănci cu indicatorii de solvabilitate sub nivelul prudențial recomandat în momentul de față”, a precizat Eugen Rădulescu.