UPDATE ROBOR creşte, euro scade: Curs valutar BNR, 22 iulie 2022. Moneda naţională creşte vineri în raport cu euro, dar pierde teren în comparaţie cu dolarul american, după cum arată cursul BNR.
ROBOR la trei luni a crescut la 7,36%, faţă de 7,21%, faţă de nivelul din şedinţa precedentă şi a ajuns la cea mai ridicată valoare din 7 mai 2010 şi până acum.
Astfel, euro este în scădere vineri cu 0,0067 bani, iar moneda naţională a înregistrat o uşoară creştere.
Dolarul american a crescut vineri la 4,8564 de la 4,8513, valoare înregistrată joi, ceea ce înseamnă o creştere de 0,0051.
ROBOR la şase luni a crescut la 7,54%, faţă de 7,38%, nivelul din şedinţa precedentă, şi a atins cea mai mare valoare din 5 februarie 2010 şi până acum. La începutul anului 2022, ROBOR 3M se afla la 3,02%, iar ROBOR 6M era la 3,14%.
Creşterea ROBOR vine după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a pus capăt vineri dobânzilor negative în zona euro, printr-o creştere cu 0,50 de puncte procentuale – mai mult decât se aştepta -, pentru a-şi marca hotărârea de a lupta împotriva inflaţiei galopante şi a pune capăt unei perioade de 11 ani în care accesul la bani este uşor, relatează AFP.
BCE a crescut – printr-o decizie istorică – dobânda principală de la -0,50% la zero. Ea şi-a crescut ultma oară dobânzile în 2011.
Ratele românilor cresc iar! ROBOR atinge un nou record: Cea mai mare valoare din ultimii 15 ani
AUR cere BNR scăderea dobânzilor şi să nu îi pedepsească pe români şi mediul de afaceri pentru lipsa de performanţă a statului
Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) solicită Băncii Naţionale a României să utilizeze cu discernământ dobânda de politică monetară, astfel încât românii şi mediul de afaceri să nu fie pedepsiţi pentru lipsa de performanţă a statului. Statul român se împrumută excesiv în acest moment şi a devenit un concurent al mediului de afaceri în a culege banii de pe piaţă.
„Dobânda-cheie de politică monetară este motivul creşterii accelerate a indicelui ROBOR în ultimele zile, iar ratele bancare au crescut şi ele într-un ritm alert, cu sume din ce în ce mai greu de suportat de către români. În unele cazuri, aproape s-au dublat. Nu este normal ca alţii să plătească pentru lipsa de performanţă a statului român, pentru pensiile speciale nesimţite şi pentru subvenţiile acordate partidelor de la buget”, a declarat preşedintele George Simion.
Vicepreşedintele AUR Marius Luluea a adăugat că „antreprenorii români duc banii în zona economică, în servicii şi în producţie, în vreme ce statul se împrumută excesiv pentru a-şi finanţa deficitul bugetar şi datoria publică”.
„Profitul mediu al companiilor este de aproximativ 10%, ceea ce înseamnă că investiţiile cu credite ce au dobânzi de aproape 10% nu se mai justifică. BNR să impulsioneze reforma statului, nu să-i pedepsească pe românii cinstiţi şi să afecteze mediul de afaceri!”, a mai afirmat Lulea.