Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Hunedoara au anunţat că în zona de producere a incendiului a fost afectată calitatea aerului, dar s-a produs şi o poluare accidentală pe două cursuri de apă.
„În urma degajării în atmosferă a produşilor rezultaţi în urma procesului de ardere a fost afectată calitatea aerului, dar a fost generată şi o poluare accidentală pe pârâul Orăştie şi pe râul Mureş. În acest moment, din fericire, parametrii calităţii aerului sunt în limite aproape normale”, anunţă ISU Hunedoara.
Pârâul Orăştie, aflat în imediata apropiere a halei incendiate, a fost poluat cu o peliculă ce s-a întins pe aproximativ trei kilometri, fapt ce a determinat o mortalitate piscicolă mare.
Încă din cursul serii de marţi, reprezentanţi ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Hunedoara, Alba şi Mureş au amplasat nouă baraje absorbante pe pârâul Orăştie şi un altul pe râul Mureş pentru stoparea propagării substanţelor, în acest moment parametrii de mediu fiind aproape normali.
Legat de tânărul de 24 de ani care a fost rănit în incendiu, acesta este în stare stabilă, dar în continuare gravă, cu „răni serioase” pe 80 la sută din suprafaţa corpului. El este internat la Terapie Intensivă, sub supravegherea medicilor. La locul incendiului, specialiştii de mediu monitorizează în continuare calitatea aerului care a ajuns „aproape de normal”.
Directorul Spitalului Judeţean Timişoara, Marius Craina, a declarat, miercuri, pentru News.ro, că tânărul rănit în incendiul de la Orăştie este stabil, dar starea sa este în continuare gravă.
„Bărbatul rănit în incendiul de la Orăştie se află internat la secţia ATI de la Casa Austria-Secţia de arşi de la Spitalul Judeţean Timişoara. Are arsuri pe o suprafaţă mare a corpului, 80 la sută, rănile fiind serioase. Este supravegheat în permanenţă de medicii”, declarat medicul Marius Craina.
Incendiul ce s-a manifestat violent pe aproximativ 5.000 de metri patraţi ai platformei industriale din Orăştie a fost lichidat de pompieri după aproximativ 20 de ore de luptă cu flăcările.
În operaţiuni au fost implicaţi 50 de pompieri hunedoreni precum şi din judeţele Alba, Sibiu, Timiş şi Gorj ce au intervenit cu 12 autospeciale cu apă şi spumă. Echipele de pompieri vor supraveghea în continuare zona incendiată pentru eliminarea oricărei posibilităţi de reiniţiere a arderii.
În cursul zilei de miercuri, comisia de cercetare a cauzei de incendiu s-a deplasat la locul dezvoltării acestuia şi a strâns probe pentru determinarea condiţiilor care au generat această ardere.
Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara a amplasat un echipament fix în vederea monitorizării calităţii aerului, operaţiune ce va continue timp de o săptămână după lichidarea incendiului.