Râurile atmosferice devin tot mai puternice și aduc precipitații în mai multe zone ale lumii. Schimbările climatice au efecte tot mai puternice asupra mediului înconjurător

Râurile atmosferice sunt coloane înguste și curgătoare de vapori de apă condensată în atmosferă, care se pot întinde pe o lungime de peste 2.000 de kilometri. Apoi, când ajung pe uscat, se răcesc și sunt aruncați sub formă de ploaie sau zăpadă.
Alina Costache
14 oct. 2024, 10:30
Râurile atmosferice devin tot mai puternice și aduc precipitații în mai multe zone ale lumii. Schimbările climatice au efecte tot mai puternice asupra mediului înconjurător

Râurile atmosferice sunt acele benzi lungi și înguste de vapori de apă de pe cer, care aduc ploi abundente și furtuni pe coasta de vest a SUA și în multe alte regiuni, se deplasează către latitudini mai înalte și pot schimba vremea de pe întreg globul. Schimbarea agravează seceta în unele regiuni, intensifică inundațiile în altele și pune în pericol resursele de apă pe care se bazează multe comunități. Când râurile atmosferice ajung la nord, în Arcica, ele pot topi și gheața de mare, afectând clima globală.

Fenomenul râurilor atmosferice și motivele pentru care apar

Râurile atmosferice nu sunt doar pe coasta de vest a Statelor Unite ale Americii , ci se formează în multe părți ale lumii și asigură peste jumătate din scurgerile medii anuale în aceste regiuni, inclusiv coasta de sud-est și de vest a SUA, Asia de Sud-Est, Noua Zeelandă, nordul Spaniei, Portugalia, Regatul Unit și centrul sudic al Chile.

Citește și : Când vine iarna, de fapt, în București. Data exactă anunțată de meteorologi

Statul american California se bazează pe râurile atmosferice pentru până la 50% din precipitațiile sale anuale. O serie de râuri atmosferice de iarnă, acolo, pot aduce suficientă ploaie și zăpadă pentru a pune capăt unei secete, cum a fost văzut în anumite părți ale regiunii în 2023.

În timp ce râurile atmosferice au o origine similară, instabilitatea atmosferică a curenților de aer le permite să se curbeze spre pol în moduri diferite. Astfel, nu există două râuri atmosferice care să fie exact la fel.

Ceea ce îi interesează în mod special pe climatologi este comportamentul colectiv al râurilor atmosferice. Acestea sunt observate în mod obișnuit în zonele extratropicale, o regiune cuprinsă între latitudinile de 30 și 50 de grade în ambele emisfere, care include cea mai mare parte a continentului SUA, sudul Australiei și Chile.

Citește și : România va avea o iarnă ca-n poveşti, vortex polar peste toată Europa. Meteorologii anunţă prognoza de Sărbători. Când cad primii fulgi în Bucureşti

Unul dintre motivele principale pentru această schimbare este reprezentat de schimbările temperaturii suprafeței mării în Pacificul tropical de est. Din anul 2000, apele de aici au avut o tendință de răcire, care afectează circulația atmosferică din întreaga lume. Această răcire, asociată cu condițiile fenomenului La Niña, împinge râurile atmosferice spre poli.

Schimbările ridică întrebări importante despre modul în care modelele climatice prezic schimbările viitoare ale râurilor atmosferice. Modelele actuale ar putea subestima variabilitatea naturală, cum ar fi schimbările din Pacificul tropical, care pot afecta în mod semnificativ râurile atmosferice. Înțelegerea acestei cnexiuni poate ajuta prognozatorii să facă predicții mai bune despre modelele viitoare de precipitații și disponibilitatea apei.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Mineralul care menține sănătatea creierului. Se include ușor în dieta oamenilor și te ajută să scapi de durerea de cap
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
Playtech.ro
Concedieri la stat. Cine sunt bugetarii care riscă să îşi piardă locul de muncă în următoarele luni
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Cel mai periculos loc din lume. Miterul nu poate fi dezlegat, te înfiori
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Sora lui Andrei Perneș trăiește o reală DRAMĂ! Ce a făcut la câteva ore de la înmormântarea fratelui său
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț pentru românii cu cont la bancă. NU vor primi toți banii înapoi. Statul a pus limită
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Poliția avertizează asupra unei noi tentative de fraudă prin mesaje de vot online
MediaFlux
ANUNȚ trist despre PAPA FRANCISC! VATICANUL a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ana-Maria Trăsnea, românca ce vrea un loc în Bundestag: O nouă șansă la alegerile din Germania