Vremea secetoasă care a marcat ultimele luni din an a dus la o situaţie hidrologică critică la nivelul întregii ţări. Vorbim de debite ale râurilor ce se situează între 20 şi 60 la sută, iar pe unele râuri avem debite şi de sub 20 la sută.
Acesta este cazul unor râuri din bazinul hidrografic Someş, pe cursurile superioare ale Craşnei şi Bistriţei, de asemenea este cazul unor afluenţi ai Crişului Repede, Crişului Negru, Alb, Mureşului, Jiului, Oltului Mijlociu şi inferior, ca şi pe unii afluenţi ai Argeşului superior, pe cursul inferior al Timişului.
În situaţie extremă se află şi bazinele hidrografice din Bârlad, Râmnicu Sărat, Trotuş, Putna şi afluenţii Prutului. Fenomenul cunoscut sub numele de „sec” se înregistrează pe multe râuri mici şi pâraie din bazinele hidrografice Someş, Crişuri, Mureş, Moraviţa, Amaradia, Olt inferior, Râul Alb, unii afluenţi din bazinul Siretului şi Prut. De altfel, nici debitele pe Dunăre nu sunt în limite normale.
La intrarea Dunării în secţiunea Baziaş deşi au crescut debitele în urma ploilor din ultimele zile, tot nu s-au acumulat 3800 de metri cubi pe secundă, ci doar 3400. Dar, zilele următoare, specialiştii spun că debitul în acestă secţiune va scădea spre 3300 de metri cubi pe secundă, ceea ce va situa aceste cote sub media multianuală a lunii septembrie.