Ravi Shankar, tatăl cântăreţei de jazz şi pop-folk Norah Jones, a decedat la un spital din San Diego, unde suferise recent o intervenţie chirurgicală pentru înlocuirea unei valve cardiace. Potrivit familiei şi fundaţiei sale, Ravi Shankar Foundation, muzicianul indian suferea de probleme cardiace şi respiratorii.
Premierul indian, Manmohan Singh, şi-a exprimat tristeţea la aflarea veştii despre moartea lui Ravi Shankar şi a vorbit despre pierderea „unei comori naţionale şi a unui ambasador mondial al patrimoniului cultural al Indiei”, informează AFP. „S-a încheiat o epocă. Întreaga naţiune este alături de mine pentru a aduce un omagiu geniului său de nedepăşit, artei sale şi modestiei sale”, a adăugat şeful Guvernului indian.
Ravi Shankar, care locuia în California, s-a născut în oraşul sacru Benares, pe malul fluviului Gange, pe 7 aprilie 1920. Provenea dintr-o familie de brahmani, cea mai înaltă castă din complexa societate tradiţională hindusă.
George Harrison, chitaristul trupei The Beatles, i-a devenit elev în anii 1960, iar cei doi muzicieni au colaborat ulterior la mai multe proiecte, inclusiv cu ocazia unui concert de binefacere pentru Bangladesh, în 1971. George Harrison a spus că Ravi Shankar este „naşul muzicii etnice”, relatează Mediafax.
În plin avânt al mişcării hippy, Ravi Shankar a cântat la Festivalul de la Woodstock din Statele Unite, în 1969, alături de Janis Joplin şi Jimi Hendrix, în faţa a peste 500.000 de spectatori.
Deşi sunetele fascinante ale sitâr-ului (un tip de lăută) său au „irigat” muzica pop de peste 40 de ani, în parte graţie lui, ele şi-au păstrat aceeaşi putere de fascinaţie asupra occidentalilor.
Uneori meditativă, alteori săltăreaţă, dar întotdeauna rafinată şi complexă, această muzică, construită parţial pe improvizaţie, este hipnotică şi misterioasă, propice vagabondajului spiritului, părând că iese din sfera timpului.
Ravi Shankar a susţinut ultimul său concert pe 4 noiembrie, la Long Beach, în California, alături de fiica sa Anushka, ea însăşi o maestră a sitâr-ului.