O echipă de cercetători a anunțat marți că a obținut o rază tractoare ce folosește unde sonore de înaltă amplitudine pentru a ridica de la sol, dar și pentru a mișca și roti mici obiecte, fără un contact direct cu acestea. Printre altele, o astfel de tehnologie poate avea aplicații importante în domeniul medical, potrivit Agerpres.
„În calitatea sa de undă mecanică, sunetul poate exercita forțe importante asupra obiectelor. Să ne amintim ultima oară când am fost la un concert și simțeam cum ne vibrează pieptul de la muzică”, a comentat coordonatorul acestui studiu, Asier Marzo de la Universitatea din Bristol (MB) și de la Universitatea din Navarra (Spania).
Conform lui Marzo, această rază sonică de tractare a reușit să ridice obiecte cu diametrul de 4 mm și să le controleze poziția și orientarea în aer. Raza de tractare funcționează cu ultrasunete pe frecvența de 40 kilohertzi. Urechea umană nu poate auzi zgomote dincolo de pragul de 20 kilohertzi.
Cercetătorii au folosit undele sonice rezultate de la 64 de difuzoare miniaturale denumite traductoare pentru a obține ceea ce ei au denumit „holograme acustice” capabile să controleze un obiect fără atingere directă. Aceste unde au luat forma unei „pensete” pentru a ridica un obiect, de „vortex” pentru a-l menține în stare de levitație sau de „cușcă” pentru a-l cuprinde și menține în loc.
„O simplă undă sonică nu ar face decât să împingă o particulă în direcția sa de propagare. Mai multe astfel de unde însă interferează între ele și pot genera complexe forme acustice 3D care exercită forțe din toate direcțiile și mențin particula într-un anumit loc”, explică Asier Marzo. Cel mai mare obiect pe care a fost testat cu succes acest dispozitiv este „o mărgea” din polistiren cu diametrul de 4 mm. Nu este mult, dar cu certitudine că este un început.
„Prin intermediul unor traductoare speciale, de mare putere, ar fi posibil să facem să leviteze chiar și bile din metal”, a precizat el.
Asier Marzo a descris și câteva posibile aplicații medicale ale acestei tehnologii. Sunetul nu poate călători prin vidul spațiului cosmic dar o poate face prin apă sau prin țesuturile organismului uman. Acest lucru face posibilă manipularea cheagurilor de sânge sau grăsime, a pietrelor de la rinichi sau chiar a unor microinstrumente chirurgicale în cadrul unor proceduri minim-invazive.
De asemenea, raze sonice de tractare mai puternice ar putea fi folosite pentru a manipula obiecte de mari dimensiuni în condițiile de microgravitație din interiorul Stației Spațiale Internaționale (ISS).
Acest studiu despre tehnologia de tractare sonică a fost publicat în ultimul număr al revistei Nature Communications. La studiu au participat și oameni de știință de la Universitatea din Sussex (MB) și de la compania britanică Ultrahaptics.